Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhall lägger ner

Annons

Beskedet om avvecklingen togs emot med blandade känslor i går. En del blev riktigt oroade för sin framtid. Även om Samhall försäkrar att all personal erbjuds andra arbetsuppgifter, främst inom tjänstesektorn, skapar förändringen oro.

- En del ser det som en möjlighet, andra är oroliga, konstaterar Kent Ravnborg, enhetschef.

Ett beslut om att omstrukturera verksamheten togs i höstas efter att beläggningen på verkstäderna varit dålig under en längre tid. Många av arbetsuppgifterna har flyttats utomlands till låglöneländer. Samhall har fått allt färre uppdrag. Beläggningen vid enheten i Borlänge har varit dålig under flera års tid. Även om man inte har vinstkrav på sig, så har man inte råd att köra med förlust.

- Men tjänstejobben blir kvar i landet. De går inte att flytta, säger Kent Ravnborg.

Det är också här som Samhall ser en chans att expandera och då i konkurrens med andra företag. Bemanning inom äldreomsorgen, icke vårdande uppgifter, är ett sådant område. Städ-, fastighets- och hemservice är andra nischer som nämns.

Av de 45 som berörs av nedläggningen i Borlänge kommer 5-10 personer att erbjudas jobb vid Samhall produktionspartner i Falun. Nedläggningen i Borlänge innebär att jobben som utförts här ska utföras i Falun. De i dag två olönsamma enheterna ska bli en med acceptabel ekonomi.

Lokala fackliga förhandlingar äger rum i nästa vecka. En projektgrupp ska tillsättas som ska jobba med individuella lösningar för var och en av de 45 som berörs. Utbildning, praktik och nya arbetsuppgifter ska utredas.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons