Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samerna är inte urbefolkningen

Annons

Det sprids många skrönor i etern nuförtiden. Hörde härom veckan att jordbruksministern tyckte att man behandlat Sveriges ursprungsbefolkning illa. Må så vara. Problemet är bara att hon då syftade på samerna och inte på vår egentliga urbefolkning, nämligen folk av svea- och götastam, det vill säga de flesta av oss vanliga svenskar. Sveriges vagga stod ju, som alla vet, runt Mälardalen (eller hur Jan Guillou?) och där har det aldrig funnits någon samisk befolkning. Detta är ett välkänt historiskt faktum och därför är det beklämmande att en hög företrädare för mitt eget parti, i sällskap med många andra tydligen, bidrar till ren och skär historieförfalskning.

När en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den som bekant en sanning, så därför är det viktigt att man är noga med vad man egentligen säger och att man har det historiska perspektivet klart för sig.

Det nuvarande Sverige uppstod genom ett förbund mellan svear och göter, senast under Olof Skötkonung, troligen betydligt tidigare.

Anledningen till att det i dag finns samer inom landets gränser är helt enkelt att dessa, genom det svenska rikets expansion norrut, kommit delvis att hamna inom rikets nuvarande gränser.

För övrigt tillkommer nog äran att vara norra Skandinaviens urbefolkning snarare kvänerna än samerna.

Dessa lever än i dag på Nordkalotten och området kallades under vikingatid för just Kvänland.

JÖRGEN ERIKSSON (S)

Mer läsning

Annons