Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska främja Siljans regionen

Annons

Ny ordförande för förbundet är Jonny Jones, centerpartistiskt kommunalråd från Rättvik.

Vd för förbundet är Maria Engholm.

Under det första mötet blev Region Siljan huvudman för Siljansutbildarna. Siljansutbildarna ägdes tidigare gemensamt av Siljanskommunerna.

Det första projekt kommunförbundet ska ägna sig åt är Leva vid Siljan. Rekrytera arbetskraft i samverkan med näringslivet och de större företagen i regionen är en målsättning där kommunerna marknadsför sig gemensamt.

Jonny Jones tror mycket på Siljansområdets attraktionskraft och Ann Beskow, kommunalråd från Orsa tror att ett bra, samlad information gör det lättare att fatta kloka beslut och flytta till området.

I huvudsak arbetar Region Siljan för tillväxt och framåtanda, en starkare kraftsamling än tidigare, ett gammalt samarbete som fördjupats och intensifierats.

- Kommuninnevånarna får ut mer för skattepengarna bland annat tack vare samordningsvinster vi kan göra. Inom olika områden som skolan, barnomsorg, miljö, sociala frågor, kultur, och flera andra delar av den kommunala verksamheten kan vi göra gemensamma utbildningar och ha större möjlighet att göra satsningar tillsammans.

- Vi ska lyssna på våra medlemmar, kommunerna och utöva handlingskraft men inte ta över initiativet, anser Ann Beskow.

I rent praktiska sammanhang kan kommunerna gör vinster som en gemensam inköpscentral till exempel. Där det finns redan planer att samarbeta.

Förbundet ska arbeta med strategiska frågor, intressebevakning och viktigt för sammanslutningen är regionens behov av utbildning.

Tillgängligheten för invånarna har ökat, i första hand genom att förbundets vd Maria Engholm och Region Siljan ska ha sitt säte i Mora.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons