Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete möter hinder

Annons

Nu kommer jourerna att ta kontakt med i första hand länspolischefen för att kontakten med polisen ska fungera bättre än idag.

-För några år sedan hade vi mycket bra kontakt och samarbetet var bra. Då hade vi flera hundra ärenden där vi kontaktade brottsoffer men förra året hade vi exempelvis bara fem fall i Malung-Vansbro, säger Salli Norén i brottsofferjouren i Malung-Vansbro.

-Som situationen blivit idag är kontakterna med polisen i det närmaste obefintlig, säger Salli Norén som hoppas att nya kontakter med polismyndigheterna ska leda till förbättringar.

Samtliga sju brottsofferjourer i Dalarna var representerade. Regionmötet i Malung samlade ett tjugotal deltagare. Sammanlagt håller man sju regionmöten om året på vardera plats där det finns brottsofferjourer.

Förra året koncentrerade man sitt arbete kring brott mot barn och kvinnor och i år räknar man med att bland annat besöka skolor för att berätta om sin verksamhet. Brottsofferjourerna har också sökt pengar för att kunna arrangera föreläsningar och seminarier.

-Vi vet ju att det förekommer mobbning men även en hel del mobiltelefonstölder och vi kommer naturligtvis även att beröra detta när vi besöker skolorna, säger Salli Norén vid brottsofferjouren Malung-Vansbro.

Vid regionmötet kunde brottsofferjourerna konstatera att för några år sedan fick man i stort sett besked om alla brott som inträffade. Brottsofferjourerna var i stort sett i kontakt med alla brottsoffer och det emottogs mycket positivt bland dessa.

Det viktigaste av allt för brottsofferjourerna är i dagsläget att man kan återupprätta samarbetet och kontakterna med polisen, så att det fungerar på samma sätt som för några år sedan. Då fungerade det bra - idag fungerar det inte alls.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons