Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete kräver givande och tagande

Annons

På plats fanns utöver kommunfolk representanter från olika delar av samhället. En mötesplats på bred front för att behandla strategiska frågor med fokus på tillväxt och utveckling i Siljansområdet. Från gärdesgårdar till nätverk löd en av ledorden på inbjudan till denna dag. Stämningen var god och samtalen ledde fram till många och konkreta idéer för hela regionen.

Kommunalrådet i Orsa Ann Beskow informerade om att det med största sannolikhet bildas ett kommunalförbund för Siljansregionen inom en snar framtid. Ett kraftfullt och framsynt grepp för att tillsammans marknadsföra och utveckla vår region. Ann Beskow blir kommunalförbundets första ordförande. Hon kommer säkert att med sin kompetens och goda ledarförmåga vara en stor tillgång i uppbyggandet av detta samverkansorgan.

Leksand, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen har verkligen många och kända varumärken att lyfta fram, utveckla och använda i vår gemensamma marknadsföring. Tänk exempelvis på Idre Fjäll, Orsa spelmän, Musik vid Siljan, Dalhalla, Vasaloppet, och ishockeyn i Leksand. Siljansområdet är verkligen ett Sverige i miniatyr och symbolen för vårt land, dalahästen kommer som bekant från vår region. Siljansbygden har en härlig kombination av natur, kultur, idrott och friluftsliv. I fortsättningen kan vi inte bara värna om vår egen by eller ort.

Siljansregionen som en gemensam angelägenhet måste inplanteras hos så många människor som möjligt. Det är en pedagogisk uppgift för ansvariga och ledare att lyfta fram denna syn på Siljansområdet. Att se vår region som en helhet bör finnas med på alla dagordningar inom kommun, församlingar, företag och organisationer. Det är positivt med ambassadörer för exempelvis Älvdalen och Rättvik men nu måste ambassadörer för Siljansregionen träda fram på scenen. Vi får också börja med att glädjas över varandras styrkor, men också dela varandras svagheter. Gärdesgårdar måste bildligt rivas för att vi ska arbeta i samverkan och i nätverk. De formella och informella nätverkan har alltid haft en stor betydelse i våra bygder.

Anna Götlind och Kjell Haraldsson berättar om nätverk i en rapport från 1999 med namnet "Fyra företagarbygder - porträtt av lokalt näringsliv utanför storstaden..." De fyra företagarbygderna är Mora, Leksand, Östervåla och Ovanåkersbygden. Mora och Leksand har i studien klara likheter. Historiskt har kyrkorna haft en sammanhållande funktion i nätverksbygge och företagsamhet. Numera har idrottsrörelsen tagit över denna roll.

Vasaloppet och Leksands IF är i dag viktiga nav i samverkan och nätverk. Så långt rapporten. Inom alla våra kommuner bör det nog ske en fördjupning av nätverksbyggande. Vi bör också lokalt hitta varandra för att driva framtidsfrågor och helhetstänkande. Var och en av oss behöver kanske göra en inre resa för att göra upp med våra gamla fördomar. Förlegade revir måste lämnas för att vi ska möta framtiden med gemensam kraft.

Givetvis bör varje by, organisation och bygd värna om sin särart och vara stolt över den, men aldrig på bekostnad av ett större och vidare perspektiv. Vi gläds och har roligt över en kula med bara Dalarna på, men i verkliga livet måste vi se längre och större. Ett alltför snävt lokalpatriotiskt perspektiv hör inte hemma i dag eller i framtiden. Samverkan kräver ett givande och ett tagande.

Enligt min uppfattning leder samverkan och samarbete i de allra flesta fall till en positiv utveckling. Siljansregionen bör också leva i mycket nära relation till andra delar av Dalarna och i första hand med Falun-Borlänge regionen. Inte minst med tanke på Högskolan Dalarna. I Falun finns också vår nya landshövding Ingrid Dahlberg. Hon blir med stor sannolikhet en bra lagledare.

Ensam är inte stark utan tillsammans kan alla goda krafter i Siljansbygden utveckla, fördjupa och förstärka samarbetet inom vår region. Någon har sagt att om man lyfter blicken så finns det inga gränser.

GUNNAR KÄRRBOM

Mer läsning

Annons