Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete i vården

Annons

- Det handlar i grund och botten om att få mer samarbete och en bättre helhetssyn. Vi arbetar i dag med en organisation som byggdes upp för 20 år sedan och som egentligen inte stämmer med behoven. Strukturerna har förändrats. Dalamodellens tanke var att alla enheter skulle vara självbärande, vilket var bra på en del sätt. Men i dag måste vi ha betydligt mer av samarbete, säger Fahlén.

- Facken och hälso- och sjukvårdens ledning i länet måste säga sitt innan det blir klart. Men min ambition är definitivt att det här ska genomföras under detta år.

Begreppet vårdcentraler håller mer eller mindre på att försvinna.

- Jag vill i stället tala om två områden i vårt närsjukvårdsområde, med flera olika utbudspunkter. Jag vill komma bort från att man hela tiden ser på byggnader. Jag vill ha mer inriktning på innehållet.

Men han betonar att det i dagsläget inte finns några planer på att stänga någon av dagens vårdcentraler.

Samtidigt pågår det utredningar som också kommer att förändra strukturen för hälso- och sjukvården i Falun. Det handlar dels om en översyn av sjukgymnastiken och arbetsterapin i Falun, där målet är att få en bättre helhetssyn så att patienter inte ska hamna mellan stolarna.

Dels handlar det om en översyn av ett eventuellt familjecentrum, där verksamheter som rör mödra- och barnhälsovård, ungdomsmottagningen, kommunen, med mera kan samlas.

- Men det är samma sak där, för att man ändrar strukturen behöver det inte betyda att man minskar antalet utbudspunkter.

En annan stor bit i närsjukvården i Falun är MOH, medicinskt omfattande hemsjukvård.

- Det är en verksamhet som kommer att växa i och med att antalet vårddygn på sjukhuset minskar samtidigt som kommunens platser i särskilda boenden minskar. Här ska vi också titta på samarbetsformer, exempelvis mot ger-rehabkliniken, berättar Fahlén.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons