Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete för nytt jobb

Annons

Tre arbetslösa, Elisabeth Johnsson, Olof Nises och Mikael Höjer, genomgår sedan augusti en företagsförlagd träteknisk utbildning vid Björbo Snickeri, Nordbo, GisAB och Profil-List.

Elisabeth Johnsson har inte haft något fast jobb sedan husfabriken i Mockfjärd lades ned, Olof Nises har inte haft något fast jobb efter skolan och lumpen, Mikael Höjer har haft jobb i butik och en tid även han vid husfabriken.

Nu hoppas alla tre att den speciella utbildningen ska ge dem fasta anställningar som maskinsnickare.

- Vi är inte garanterade jobb, men vi känner att vi står på tur om det "dyker upp" något, säger Elisabeth, som tillsammans med sina kamrater varvar praktik fyra dagar i veckan med en dags teori i Mora.

Mikael Ljung förklarar att det gäller att finna nya vägar för att hjälpa arbetslösa och att utbildningssamarbetet med företagen är en sådan väg.

- Jag tycker att det har lyckats väl. Det är en bra kombination, säger han.

Elisabeth har fått nog av att gå hemma:

- En del tror att det är detsamma som att ha semester när man går hemma, men det är det inte alls. Dessutom är det lätt att tappa självförtroendet, säger hon.

Kjell Johansson vid Lernia tror också på konceptet:

- Det här ger deltagarna mer än om de skulle ha anställts direkt av företagen. Nu får de dessutom den teoretiska utbildningen, förklarar han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons