Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete för idrotten

Annons

En träff med föreningslivet har också hållits för några veckor sedan. Det kom ett tiotal föreningar och de flesta sporterna var representerade.

Förslagen till hemortsalternativ med specialidrott förutsätter att gymnasieskolan kan hitta former för ett brett och utvecklat sam-

arbete med föreningslivet och där är man redan på god väg.

- Vi är mycket förhoppningsfulla och hoppas att det här är verklighet redan till hösten och att vi exempelvis kan vara så intressanta att elever som annars skulle ha sökt sig till gymnasier på andra orter stannar i hembygden, säger rektor Stefan Peterson.

- Vi vet att föreningarna i Malung är mycket intresserade av det här samarbetet. Det kommer säkert att bli betydelsefullt inte bara för föreningslivet och för skolan utan också för hela bygden, säger biträdande rektor Ulla Matsson.

- Vi har också märkt ett stort intresse och har stora förhoppningar inför framtiden att det här samarbetet ska betyda mycket både för skolan men också för de olika idrotterna och dess utövare, säger Ann-Louise Eklund som företräder föreningslivet i de fortsatta diskussionerna.

Det är både lagsporter och individuella idrotter som är aktuella och i ett alternativ riktar man in sig på idrottsutövare som ligger strax under distriktseliten.

Dessa elever ska nu kunna studera på hemmaplan och en eftermiddag avsätts för den specialidrott man är intresserade av.

- Men vi hoppas också att vi ska kunna locka en del elever från andra orter till Malung och här har vi bland annat ett alternativ med ett specialutformat program med samhällsvetenskaplig inriktning i samarbete med det regionala idrottsprogrammet och här bör elevernas idrottsmeriter ligga på distriktsnivå, säger rektor Stefan Peterson.

I hela det "utbildningspaket" man anför då det gäller hemortsalternativen har man hela tiden haft utgångspunkten att göra det bästa för eleverna.

- Vi tror att det här ska ge oss ökade möjligheter att behålla våra ungdomar i bygden även under gymnasietiden och att vi förhoppningsvis ska kunna locka en och annan elev från andra orter, säger biträdande rektorn Ulla Matsson.

Sedan tidigare finns alpina skidgymnasiet med riksintag, snowboardgymnasium och linjer med ridsport.

Nu hoppas man också att fotboll, ishockey, skidor, orientering, innebandy och handboll ska kunna "knytas" upp.

Då är det viktigt att man via föreningarna får kvalificerade tränare för de olika sporterna.

Den kompetensen vet man att det finns inom föreningslivet.

- Vi är övertygade om att det här kommer att bli bra och ser fram mot en satsning inom det här omådet redan till höstterminen, säger rektor Stefan Petersson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons