Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Samarbeta om demensvården"

Annons

Det måste till ett samarbete mellan kommunen och vårdcentralen. Det skriver Demensföreningen i ett brev till socialnämnden. Enligt föreningen har grannkommunerna kommit mycket längre än Leksand när det gäller vård av demenshandikappade.

Demensvården i Leksand blir bättre och bättre, men det sker alldeles för långsamt, enligt Demensföreningen.

Därför har man nu skrivit brev till såväl socialnämnden som vårdscentralchefen för att påtala situationen för de demenssjuka och deras anhöriga.

Ett problem är att landstinget och kommunen inte samarbetar vilket gör att när någon fått diagnosen demens kan de lätt falla mellan stolarna och inte få rätt stöd från början.

Lösningen, enligt föreningen, är att en demenssjuksköterska från kommunen utses till kontaktperson med uppgift att hjälpa och stötta, och vara en länk mellan de olika hjälpinstanserna.

Vidare anser Demensföreningen att det behövs en särskilt demensutbildad arbetsgrupp inom hemtjänsten samt att dagverksamheten utökas och lokalerna anpassas så det även finns möjlighet för avskildhet och vila.

Planerna på att göra hela Edshults servicehus anpassat för demenssjuka välkomnas och man hoppas att ett mindre boende då kan ordnas för de som är utåtagerande och "svårthanterliga". Man är även öppen för samarbete med grannkommunerna i den frågan. Samarbetet med kommunens anhörigstöd prisas av föreningen som tror att Leksand kan bli en trygg kommun att åldras i bara viljan att samarbeta finns.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons