Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta, men inte förlåta

Annons

Det var det året som vänsterpartiet kommunisterna blev vänsterpartiet. Hansson och några andra tongivande partimedlemmar i Ludvika protesterade genom att gå ur och bilda det extrema vänsterpartiet marxisterna.

-Jag är inte i den positionen att jag kan förlåta någon, i politiken förlåter man inte. Han har ett eget parti och det får jag accep- tera. Det som är gjort är gjort och nu är det en ny tid, resonerar Hagberg.

Han bedömer att det inte blir några svårigheter att samarbeta med Birger Hansson. Har han inga problem med mig så har jag inga problem med honom, menar Hagberg.

-Ken Swedenborgs, Birgers och min grund- inställning i vårdfrågor är nog ganska lika. Jag tror att vi har ett gemensamt mål.

I början av 90-talet hade vänsterpartiet i stort och falangen i Ludvika olika syn på utvecklingen i Östeuropa, konstaterar Lars-Ove Hagberg. Man stod så långt ifrån varandra att en skilsmässa till slut var oundviklig.

-Jag var distrikts- ordförande på den tiden och i min roll ingick att försöka hålla ihop distriktet men även att se till att partilinjen följdes. Konflikten blev alltför personlig mellan medlemmar i Ludvika och man grävde ner sig på varsin åsiktssida, minns Hagberg.

Han har således inget emot att sitta ned vid samma bord som Birger Hansson men låter också förstå att det kanske blir Ken Swedenborg som tar posten som majoritetsråd.

-Ken har överraskat oss alla med sina intelligenta resurser. Han är en stor humanist och idealist som driver på i frågor om hur vi ska förbättra för utsatta barn och äldre.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons