Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltstänkt böna tar befälet

Annons

Susanne har alltid varit polis. 1976 var hon klar med polisskolan och gick ut i tjänst i Stockholm.

- Jag har alltid varit ute på fältet. Känner "blåljuset" ända ut i fingerspetsarna, säger hon och tillägger att hon tjänstgjorde vid Norrmalmspolisen innan hon övergick till sjöpolisen.

- Stockholms skärgård samlar 35 000 öar och dess befolkning har också rätt till hjälp och service av polis. Där har sjöpolisen en av sina uppgifter, men det ingår också mycket annat med ordningshållning och nykterhetskontroller bland den marina publiken.

Blev inte Susanne Järhed saltstänkt under sin tid på Östersjöns böljor, fick hon en ny chans när hon flyttade till Göteborg där hon sedan 1999 arbetat som vikarierande länsvakthavande.

- Visst har det passerat en hel del ruggiga saker under min tid som polis, men livet måste gå vidare. Det går inte att låsa fast sig vid händelser som är polisens sak att hantera. Samtidigt vore det onaturligt att inte bli påverkad, säger hon efter att ha tagit plats i chefsrummet i "trygga" Mora.

Som stationsbefäl har Susanne ansvaret för stationens ordningspoliser. Det finns tre stationsbefälstjänster i Mora, vilket betyder helgjobb var tredje vecka.

- Kriminaliteten är spridd över hela landet, det är jag medveten om, men jag tror inte de riktigt tunga drogerna florerar i den här delen av landet. I alla fall inte i den omfattning som de gör i storstadsområdena, säger ett stationsbefäl som har hästar och hundar som favoritintressen.

- Just nu har jag bara två hundar, men tidigare har jag haft galopphästar och ridit som amatörjockey.

Inledningsvis berättade vi att Susanne har sina rötter i Stockholm. Hon är uppväxt i Björkhagen i Stockholms södra förorter och anknytningen till Orsa har hon genom att det är mammans födelseort.

- Därför har jag valt att bosätta mig i släktgården i Hansjö med mina hundar, sammanfattar Susanne Järhed inför en ledig pingst-helg.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons