Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltat vägunderhåll

Annons

Som trafikant under de senaste veckornas snöande, funderar jag på om det är okunskap eller inkompetens som gör att väghållarna envisas med att vräka ut salt samtidigt som snön plogas bort. Dels tar det tid att köra sakta för att få ut saltet och dels blir det ett obeskrivligt skitföre av nysnö och salt.

Trafikrapporter om lastbilar som fastnat i backarna mellan Falun och Borlänge, och en hel del avåkningar på saltvägnätet säger väl allt. Och så mycket snö kom det inte på samma gång.

Ploga undan snön fort och låt vägen vara vit och torr i stället för att ta bort den med salt, så syns även viltet och vi slipper snömodden som ibland inte alls går att styra i.

Och tar man undan snön i tid, slipper vi fastkörd snö och spåriga vägar. Och låter man bli saltet, blir vägen torr.

Våta vägbanor tar bort allt ljus och kan vara riktigt hala om det råkar vara osaltat eller riktigt kallt. Något att tänka på i stället för att köra som på sommaren.

En insändare efterlyste kontinuerligt vägunderhåll. Tyvärr har man det redan när det inte behövs, med saltbilar som är ute i tid och otid. Sätt in rätt resurser vid snöfall i stället. Och så vore det bra om alla trafikanter körde efter väglaget.

Inga moderna antisladdsystem eller fyrhjulsdrift råder över naturlagarna.

LARS WERMELIN

Mer läsning

Annons