Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella sprider sig bland katterna

Annons

De småfåglar som främst drabbats och dött av salmonella i år är gråsiska och domherre. Sjukdomen förekommer också hos grönsiska och grönfink, och det finns anledning att se upp med döda fåglar av dessa arter.

Det aktuella salmonellautbrottet med hundratalet sjuka katter berör Mellansverige från Mälardalen upp till Dalarna. Hela vårt län är berört och salmonella har konstaterats på katter ända upp till Mora-Orsa området.

Det är samma typ av salmonella som drabbar fåglar, katter och människor. SVA och Smittskyddsinstitutet (SMI) bedömer därför att småfåglarna sannolikt är den primära smittkällan.

-De sjuka fåglarna sitter ofta uppburrade och medtagna under fågelborden och andas tungt, säger veterinär Sofia Boqvist på Zoonos-center vid SVA.

De blir då lättfångade byten för rovfåglar och rovdjur. På det sättet tros katterna drabbas och insjukna. Ett hundratal konstaterade fall redan i år är mycket, då det brukar handla om 140-150 årligen.

-De flesta salmonella- fallen dyker upp på sen- vintern eller vårvintern. Katterna insjuknar med symtom som diarré, feber, trötthet och kräkningar, säger Sofia Boqvist.

Ägare som misstänker att katten drabbats bör upp-söka veterinär för provtagning. Detta för att hålla salmonellan under kontroll och undvika fortsatt smittspridning.

-Sjukdomen är inte dödlig. De flesta katter tillfrisknar utan behandling efter två till tre veckor, konstaterar Boqvist.

Bara i speciella fall behöver katten ges antibiotika för att bli av med sjukdomen.

Småfåglar kan bära på smittan utan att den bryter ut förrän de av någon anledning försvagas. Om de smittas av förorenade fröer eller någon sjuk fågel vid fågelbordet kan inte alltid fastställas.

Fotnot: I lördagens tidning skrev vi om ornitologen Staffan Müllers teori om utmattning som en trolig orsak till massdöden bland gråsiskor. Säkert är det fortfarande en vanlig dödsorsak, men SVA:s rapport visar att det också kan vara salmonella.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons