Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt lärkfalk hittad skadad

Annons

För en dryg vecka sedan, söndag-en den 20 juli, fick polisen ett samtal om en upphittad och skadad falk i Finnbacka. Polis och naturskyddsföreningen befarade att det handlade om en skadad pilgrimsfalk, eftersom det nationella utplanteringsprojektet för den sortens falkar berör Rättviks kommun.

Väl i Finnbacka kunde ornitolog Christer Larsén snabbt konstatera att det inte var en pilgrimsfalk.

- Det var i stället en lärkfalk, en hanne. Troligtvis har den flugit in i ett fönster, eller något annat och skadat sig, säger polisman Lasse Hansson.

Fågeln kördes till Leksand och fågelexperten Stig Larsson i projekt pilgrimsfalk.

- Inget var brutet i fågeln. Meningen var att den skulle vila ut där ett dygn för att sedan åter släppas ut i Finnbacka. Det brådskande, eftersom möjligheten fanns att fågelhannen hade hona och ungar kvar i området.

Fågelns skador visade sig dock vara var större än förväntat. Den skjutsades därför till Tackåsens fågelcentrum i Orsa finnmark, säger Hansson.

Lärkfalken är ännu inte helt kurant.

- Den ska vila ut i ungefär två veckor till. Den verkar ha en muskel- eller en mindre benskada i en vinge. Den äter bra, så prognosen är lovande. Den måste flygtränas innan vi släpper ut den i Finnbacka igen, säger Christer Larsén.

Arten i sig är ovanlig. Den har dock en dokumenterad häckningsplats vid fågelsjön Bingsjön, nära den plats där den hittades.

- Om den skadade hannen har en hona och ungar får honan jobba på hårt under den tid som hannen är borta. Men det ska kunna gå. Den här fågeln fångar insekter, och då främst trollsländor.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons