Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt blomma trivs på gamla ängsmarker

Annons

- I år är de fler än någonsin, berättar Ingvar Jonsson i Äppelbo. Han har studerat slåttergubbarna på platsen i många år och nu kan han glädja sig åt mer än 100 utslagna blommor. På varje planta finns flera blommor.

Slåttergubben är en gulorange vacker blomma som kan bli uppemot 50 cm hög. Förutom huvudblomman växer två sidoskott ut från stammen. Då de blommade förr sade folk att slåttergubbens drängar vaknat eller kommit och då var det dags att börja slåttern.

Den ovanliga blomman kallas också hästfibbla och på latin heter den Arnica montana.

Om slåttergubben kan man läsa att den inom homeopatin betraktas som en medicinalväxt för behandling av sår och muskelsmärtor.

Den har använts för invärtes bruk men råkade i vanrykte inom den vetenskapliga medicinen sedan hemmagjorda medicindrycker på slåttergubbsblommor lett till svåra förgiftningar.

Slåttergubben passar nog bäst till att njuta av på växtplatsen. Platsen ligger uppströms från Hummelforsens kraftstation, mitt emot Långholmen.

Henrik Brandt som såg sin första slåttergubbe 1946 nedanför Kvisedsforsen väster om Äppelbo var för 20-talet år sedan med och slog med lie på växtplatsen mitt emot Långholmen, just för att ge slåttergubbarna bättre livsbetingelser. Ingvar Jonsson har också slagit med lie där. Nu när slåttergubbarna blommar och dessutom ökat i antal, kan de båda se att deras arbete burit frukt.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons