Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salix och biogas bör stöttas

Annons

Salixodling och biogas från gödsel är två former av biobränsle som svenskt jordbruk lämpar sig för, anser regeringens utredare Lars Andersson.

I ett betänkande till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) förslår Andersson att de båda biobränslesorterna bör stimuleras med statsstöd.

Energigrödan salix _ en snabbväxande planta som når fem till åtta meters höjd på tre till fyra år och kan användas för fliseldning _ bör ges ett tidsbegränsat stöd fram till 2013, föreslår Andersson.

Anledningen till att det krävs statsstöd för en gröda han anser är lönsam är att det under en uppbyggnadsfas krävs investeringar i infrastruktur, bland annat.

När det gäller biogas vill Andersson, med bakgrund i energibranschen, se ett statligt stöd som motsvarar 3 procent av investeringskostnaderna.

Jordbrukets roll i energiproduktionen är liten i dag, konstaterar utredningen. Den står för 1,5 terawattimmar per år, jämfört med den totala bioenergiproduktionen på 112 terawattimmar.

I dag odlas främst vete för etanolproduktion, energigrödor som salix för värme- och elproduktion, samt oljeväxter som raps för inblandning i diesel.

TT

Mer läsning

Annons