Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälen ska locka fler

Annons

- Enligt min uppfattning har vi klartecken för att arbeta vidare med flyttplanerna. Vi har inte råd att förlora mer tid. Görs det inget snabbt är risken överhängande att vi tappar riksintagningen till kommunens restaurangskola och går det så illa är den nog borta, säger utredaren Maggie Grundén.

Restaurangprogrammet, eller turisthotellskolan, i Malung har varit en ansedd och attraktiv utbildning. Den hade många fler sökande än det fanns platser.

Knytningen till Sälenfjällen, Nordens största vintersportområde, har varit ett plus i marknadsföringen.

Men medan andra kommuner satsat på sina restaurangprogram har Malung i ett antal år levt på sina gamla meriter, i dåliga lokaler och kommit på efterkälken. Skolan är inte längre så attraktiv bland ungdomar utifrån. Antalet sökande har sjunkit drastiskt och i samma takt har intagningspoängen rasat.

Därför har gymnasieledningen i Malungs kommun satt i gång en räddningsaktion, som nu går i en rasande fart. Enligt utredningsgruppens förslag ska tredje och sista årkursen i skolan redan från i höst placeras i Sälen. Samtidigt ska utbildningen byta namn till Sälens restaurangskola, ett namn som anses gå hem bättre bland blivande elever. På samma sätt har gymnasiet i jämtländska Järpen gjort och tagit namnet Åre restaurangskola med gott resultat.

Bättre marknadsföring och en tydligare koppling till Sälen är enligt utredningsgruppen två viktiga faktorer för turisthotellskolans framtid.

Man planerar att gamla kommunalhuset vid skolan i Sälen ska byggas om och inredas till elevbostäder. Där ska tredje årskursens elever bo hela sista läsåret, som till stor del är arbetsplatspraktik. Teoretisk utbildning ordnas i Lärcentrum i Sälen

Genom ett närmare samarbete med turistnäringen i Sälen, där det finns många framstående krögare och restaurangmänniskor, ska även skolans lärare få fortbildning och kunskaper uppdaterade till trender som ständigt ändras.

I barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har det rått delade meningar om att förändringsarbetet drivs fram innan det finns tillräckligt underbyggda beslutsunderlag. Även i kommunstyrelsen har det rests frågor.

- Om det är så att resturangskolan blir mycket bättre av att tredje året flyttas till Sälen så har jag inget emot det. Men flytten tycks vara panikartad. Så sent som förra året blev turisthotellskolans lokaler i Malung om- och tillbyggda och nu ska delar flyttas därifrån. Det tyder ju inte på någon framsynt planering av skolledningen. Dessutom måste man se riktigt på kostnader och andra konsekvenser. Det blir fråga om lärarkostnader och kostnader för att bygga elevbostäder och andra utrymmen i Sälen samt konsekvenser för bland annat Malungshems lägenhetsmarknad i Malung och för gymnasiet som helhet, funderar kommunstyrelseledamoten Bengt Thorén (fp).

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons