Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sälen förtjänar en höge status"

Annons

Rapporten "Sälenturismens betydelse" slår fast det som inte minst Malungs kommun och föreningen Turismintressenter i Sälen länge anat:

Sälen har en större näringspolitisk betydelse lokalt, regionalt och nationellt än vad som kommer fram i den officiella statistiken och i den allmänna debatten.

- Det blir alltid en stor aha-upplevelse för de politiker som vi bjuder in till Sälen, konstaterar Ola Olin, Malungs kommun.

Rapporten visar helt andra siffror jämfört med tidigare undersökningar som gjorts i regionen.

n Enligt en undersökning från 2001 genererar turismen i Sälen en total omsättning på 760 miljoner kronor exklusive moms. Enligt rapporten omsätter enbart de sex största alpina anläggningarna 956 miljoner kronor.

n Enligt samma undersökning från 2001 är restaurangernas omsättning 81,8 miljoner kronor exklusive moms. Enligt rapporten, som hämtat uppgifter från de 15 största restaurangerna, är bara deras omsättning hela 223 miljoner kronor exklusive moms.

Rapporten visar på betydande skillnader även när det gäller försäljning av liftkort och antalet årsanställda.

- Det vi vill peka på är att destinationer av Sälens typ, där verksamheten är geografiskt koncentrerad, har hög förädlingsgrad och förmodligen är svåra att bedöma rättvist. Alternativa metoder måste diskuteras och utvecklas, menar Per-Erik Lissel.

- I dag mäter man inte med samma metoder inom turistbranschen vilket leder till att man ibland jämför äpplen och päron, säger Lotta Magnusson som är turistansvarig vid Region Dalarna.

Hon ser ett stort värde i att fortsätta studien för att få fram nya standardiserade mätmetoder för branschen. Och forskarna vid Högskolan Dalarna vill och är intresserade av att hjälpa till.

Malungs kommun hoppas att arbetet ska ge ännu starkare argument vid kommande politiska uppvaktningar på regional och nationell nivå för att exempelvis få till bättre kommunikationer till skidmetropolen.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons