Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälen får vara med

Annons

Nu vill majoriteten i Malungs kommun byta namn på kommunen. Det nya namnet blir Malung Sälen kommun - under förutsättning att regeringen ger sitt samtycke.

Frågan om kommunens namn har diskuterats under de senaste åren. Förespråkarna för ett namnbyte, eller att Sälen läggs till i kommunnamnet, har pekat på de fördelar som det kan innebära att utnyttja det välkända varumärket som Sälen är, som Nordens största vintersportort.

Turistorten Sälen är mer känd än Malung för de flesta i dagens läge. Att Sälen ligger i Malungs kommun är inte allom bekant och för många är Malung ett ställe som man passerar på väg till och från Sälen.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att föreslå en ändring av kommunnamnet. Ärendet kommer upp på kommunfullmäktiges bord vid nästa sammanträde och mycket tyder på att förslaget kommer att godkännas.

Både kommunstyrelsen och tidigare kommunstyrelsens arbetsutskott står eniga bakom förslaget.

Kommunstyrelsen begär nu fullmäktiges godkännande för att få gå vidare med en ansökan om ändring av kommunnamnet. Sådana ärenden handläggs av kammarkollegiet, men det är regeringen som i själva verket bestämmer om namnändringen kan godkännas.

Allt tyder på att namnet kommer att bli Malung Sälen kommun. Kommunen räknar inte med att namnbytet ska behöva medföra några större kostnader.

Ett antal vägskyltar måste dock bytas ut och på sikt ska även kommunens kuvert och brevpapper förses med det nya kommunnamnet. Men det ska enligt uppgift få anstå tills man förbrukat det material som redan är tryckt.

Kommunvapnet kommer inte att förändras, utan man stannar vid att ändra själva namnet, för att ge kommunen draghjälp av fjällen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons