Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälen får högskolekurs

Annons

Hela kurspaketet för sommaren studier består av en baskurs i turism (5 poäng), marknadsföring (5), och turistjuridik (5) samt en kurs i tyska. I de tre förstnämnda studerar man på heltid fem veckor per kurs. För tyskkursen gäller halvtid.

När sommarhögskolan är helt utbyggd ska man kunna läsa in 60 högskolepoäng och därefter kan man bygga på kurserna vid Högskolan Dalarna eller något annat lärosäte till en akademisk grundexamen på 120 poäng.

- När det gäller baskursen för turism är det en grundläggande kurs för alla som arbetar med turism, medan kursen marknadsföring är en grundläggande kurs med inriktning mot företagsekonomi säger Susanne Hedberg, Kunskapslyftet.

Under januari har informationsträffar hållits i Sälen och Malung. Intresset för en sommarhögskola i Sälen är mycket stort.

Träffarna har besökts av drygt femtio intresserade. Vid samtliga träffar har Högskolan Dalarna varit representerad av programansvariga Barbro Andersson och studievägledare Halvard Sandström.

För att kunna söka krävs en del utbildning från gymnasial nivå.

Saknar man den kompetensen så finns det möjligheter att läsa in detta via Kunskapslyftet.

- När det gäller de sammandragningar man haft i Sälen och Malung har det varit en hel del ungdomar, men även företagsledare. I det senare fallet finns det säkert ett stort intresse att försöka behålla personalen. De anställda har möjlighet att förkovra sig och kanske avancera inom företaget, om man går utbildningen vid den här sommarhögskolan i Sälen, säger Susanne Hedberg som är övetygad om att det här kommer att bli någonting mycket bra för hela kommunen, men för Sälenområdet i synnerhet.

För att man ska kunna starta en kurs krävs minst 25 deltagare och det är många som redan har bestämt sig att ansöka. Ansökningstiden går ut den 1 mars.

- Vi har marknadsfört den här satsningen vid ett femtiotal företag i Sälenområdet och under ett par veckor i februari-mars kommer Högskolan Dalarna att finnas på plats vid Högfjällscenter och marknadsföra sommarhögskolan i Sälen i samband med sportloven.

Var sommarhögskolan ska hålla till är ännu inte klart, men det blir antingen i Sälens by eller i en lokal på fjället. Man har två olika alternativ man håller på att titta på just nu.

Om den här satsningen slår väl ut som man hoppas kommer den att byggas ut gradvis till somaren 2003.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons