Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde huset för billigt?

Annons

Orsaken till att villan såldes billigt var det sedan länge planerade riksvägsbygget.

- Gång- och cykelvägen skulle ha dragits utanför vårt staket och där bortanför själva vägen. Redan 1994-1995 försökte vi sälja huset och en mäklare värderade det till 750 000 kronor.

- Men då hade han dragit av 125 000 - 150 000 på grund av närheten till nya riksvägen. Så huset skulle ha varit värt närmare 900 000, berättar Skoglund.

Den gången i mitten av 90-talet kom ett fåtal spekulanter och ingen lade bud. 2002 tog familjen åter hjälp av mäklare som ansåg att ett avdrag på 150 000 - 175 000 måste göras för riksvägen.

- Priset sattes till 725 000 kronor och intresset var mycket stort. Det kom över 30 spekulanter och 4-5 av dem var väldigt intresserade. Men när de fick klart för sig att riksvägen skulle dras alldeles i närheten så tappade de intresset.

Rolf Skoglund berättar att han under de här åren fick möjlighet att lägga fram sina synpunkter för kommunalrådet Roger Stål (s), som också bor i Lorensbergaområdet.

- Vi ville att kommunen skulle lösa in vår fastighet men det blev nobben. Skälet var att vägen inte skulle gå över tomten.

Rolf och Solveig Skoglund, som planerat att flytta till Kristinehamn i Värmland där Solveig har släktingar, började misströsta. Skulle man aldrig bli av med det 40 år gamla 1,5-planshuset på 140 kvadrat plus källare, fristående garage och cykelbod?

Jo, våren 2003 kontaktades man av ett par som absolut ville köpa huset. Men givetvis inte till vilket pris som helst. Parterna kom överens om 660 000 och Skoglunds kunde lämna Ludvika.

I dag ångrar de sig lite. De skulle ha stannat i Ludvika ett år till och inväntat regeringens avgörande om riksvägen. I februari upphävde regeringen arbetsplanerna och plockade bort vägbygget ur den nationella vägplanen som gäller för åren 2004-2015.

- Jag känner mig som en stor förlorare. I dag hade vi fått mycket bättre betalt, säger Rolf Skoglund som tycker att det är fullt rimligt att begära 150 000 kronor i kompensation.

Ett brev med det kravet har Skoglunds sänt till Ludvika kommun, Vägverket och regeringen. Om de tre instanserna delar på kostnaderna eller om någon av myndigheterna tar hela utgiften, är egentligen egalt för Skoglunds.

Kommunalrådet Roger Stål (s) gör klart att kommunen inte kommer att betala ut någon ersättning. Han menar att ställningstagandet är självklart med tanke på att vägen inte skulle ha inkräktat på Skoglunds fastighet.

- Kommunen är skyldig att lösa in fastigheter som ligger inom detaljplaneområdet för en ny väg. Vi har också haft några som vi säger rödmarkerade fastigheter som delvis skulle beröras.

- Till exempel om huset skulle ligga utanför detaljplaneområdet men trädgården innanför så har det varit självklart att lösa in fastigheten. Dessa pengar får vi ligga ute med tills vägen blir byggd då vi får ersättning från staten, upplyser Stål.

För övrigt, påpekar kommunalrådet, så fastställde regeringen detaljplanerna 1998 och dessa planer gäller fortfarande.

- Och vi arbetar för att vägen ska bli byggd. Det är vår inriktning, betonar Roger Stål.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons