Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde bilen, köpte kor-men blev bagare igen

Annons

Jonas, som idag hunnit fylla 32 år, hade sedan 18-årsåldern tillbringat i stort sett varje vinternatt framför bakborden vid Fjällbagarn när han kände att han ville göra något annat. Beslutet blev att istället ta över familjejordbruket på gården i Hjulslätt som då stått tomt från djur under ett antal år.

Jonas offrade sin nyinköpta bil, en glänsande svart Audi A3, och köpte istället tio kor. För att ytterligare förkovra sig inför livet som bonde började han även en utbildning vid Rättviks naturbruksgymnasium.

- Inkomsterna var väl inte de bästa och jag funderade på hur jag skulle kunna tjäna lite extra under studietiden, berättar Jonas.

Han hade ändå länge haft en affärsidé om att låta fjällturisterna i stugbyarna "prenumerera" på bröd som skulle hänga på dörren i en påse när de vaknade. Jonas beslutade sig för att testa konceptet.

Anläggningarna vid Tandådalen, Hundfjället och Kläppen nappade på idén som de tyckte var en ypperlig service till sina stuggäster. Brödet köpte Jonas hos sin förra arbetsgivare innan det förpackades i påsar och kördes ut. Dyra bilresor gjorde ändå att förtjänsten i förhållande till arbetsinsatsen var dålig och Jonas började fundera på om han istället kunde baka frukostbrödet själv.

Hemma på föräldragården fanns ett tidigare slakteri som kunde vara en lämplig lokal och Jonas köpte in den nödvändigaste utrustningen och startade sitt eget bageri.

- Då började även flera butiker att beställa bröd och sedan dess har det bara rullat på, säger Jonas.

Inför vintersäsongen 2004-2005 var de fasta kunderna så många att Jonas kunde satsa på att bygga ett större bageri och en brödbutik hemma på gården.

Idag drivs Hjulslätts gårdsbageri som ett familjeföretag där utöver Jonas även föräldrarna Kari och Ove ingår. Även fyra anställda finns i rörelsen som idag kan erbjuda fjällturisterna och ortsbefolkningen allt från matbröd, färdiga smörgåsar, fyllda baguetter och smörgåstårtor till ett stort sortiment av tårtor och andra konditorivaror.

Vad hände då med satsningen på jordbruket? Jodå, även den delen lever kvar även om det just nu inte är så storskaligt som Jonas tänkte sig den dagen han beslutade sig för att lägga kaveln och bagarjobbet på hyllan.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons