Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såld för 600 000

Annons

Därmed kan frågetecknet rätas ut, och hemligstämpeln raderas. Efter att kommunstyrelsen satts in i parkfrågan vid tisdagens sammanträde kunde Leif Nilsson offentliggöra kommunens senaste fastighetsaffär.

Visserligen måste ärendet upp i fullmäktige. Men detta betraktas mer som en formsak med tanke på det politiska maktförhållandet i kommunen.

Leif Nilsson kan också konstatera att inte ens oppositionen motsätter sig ett kommunalt ägande av "Pärlan vid Barken". I varje fall inte mer än det kan passera utan problem. Moderatledaren Håkan Berggren deltog inte i beslutet. Dessutom kom det vissa protester från miljöpartihåll.

Argumenten mot parkaffären är att ärendet drivits fram för snabbt.

- Men det är väl bra att det gått snabbt. I andra sammanhang brukar man ju kritisera kommunen för att det gått för sakta, tycker Leif Nilsson.

Han påminner också om att det finns all anledning att agera skyndsamt. Om det ska arrangeras aktiviteter i parken i sommar börjar det bli hög tid att boka orkestrar och artister menar han.

Den senaste veckans träffar med konkursförvaltaren Olof Riesenfeld kom till stor del att handla om prislappen. Enligt Leif Nilsson kom man slutligen fram till en enighet på den punkten:

-Vårt bud blev 600 000 kronor.

Ett kommunalt köp av parken, inklusive Folkets hus-byggnaden, betyder också att bygget av aktivitetshallen hamnar i ett nytt läge. Eller rättare sagt, man är tillbaka på ruta ett.

Så vill företagaren Tommy Andersson, en av de drivande i Föreningen Aktivitetshallen, uttrycka det.

- Ja, det var där vi började. I "Steg 1" handlade det om att kombinera Folkets hus med hallen. Men från Folkets hus-föreningens sida var man inte så villiga att haka på.

Men genom de förändringar som drivits fram genom konkursen är det fritt fram för den ursprungliga tanken - att fysiskt länka samman Folkets hus med aktivitetshallen.

Det innebär samtidigt att biutrymmena (bland annat gym och kafé) som kommunen prutade bort från hallbygget nu kan lokaliseras till Folkets hus.

- Föreningar, organisationer och företag som är intresserade kommer att knytas till det här konceptet, säger Tommy Andersson och talar om ett stort intresse i Söderbärke.

Evert Fredriksson, revisor för den konkursade Folkets hus- och parkföreningen, är tillbaks i sammanhanget. Men nu som "Folkets husrepresentanten" i den arbetsgrupp som bildades före årsskiftet efter att riksorganisationen för Folkets hus- och parker kallat in sin verksamhetsutvecklare Torgny Hemming.

-Vi betraktar Folkets hus som en plats för alla åldrar, säger Fredriksson och ger en klar antydan om en fortsättning i parken.

-Den 25 maj är det premiär för PRO-danserna i parken, då Skarvarna spelar.

På tisdag, den 22 januari, kommer Föreningen aktivitetshallen, att hålla sitt medvetet försenade årsmöte i Söderbärke Goif:s klubblokal. Dit hoppas man att alla som vill engagera sig ska komma.

Leif Nilsson nämner också att kommunen ska rusta upp Folkets hus-byggnaden när det gäller värmen och ventilationen. Det finns även planer på att flytta fritidsgårdsverksamheten från Trekanten till Folkets hus.

När det gäller kostnaderna påminner Nilsson om att Folkets hus-föreningen fick ett årligt kommunalt bidrag på 300000 kronor, och att fritidsgården i Trekanten kostat 100000 kronor per år. Därför betraktar han inte upprustningen av den nedslitna byggnaden som en dryg utgift.

- Det handlar mer om en investering, kommunen har ju köpt en fastighet med ett synnerligen attraktivt läge. Och vi vet att det finns flera aktörer som är intresserade av att anordna olika arrangemang vid "Pärlan".

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons