Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälarna i Östersjön blir magrare

Annons

Gråsälar bör ha en späcktjocklek på cirka 30-35 millimeter, enligt Olle Karlsson. Men i området söder om Ålands hav har drygt hälften av djuren som undersökts de senaste åren en tjocklek på under 26 millimeter.

Ingen har någon bra förklaring till varför späcklagret minskar. Gråsälar lever i huvudsak på strömming och fetthalten hos strömmingarna förefaller god för tillfället. Möjligen skulle det hela kunna vara en effekt av varmare vattentemperaturer, men det avfärdas av Olle Karlsson.

Frekvensen av tarmsår väcker också oro. Såren beror på tarmparasiter och drabbar i huvudsak sälar som har nedsatt allmäntillstånd.

Trots dessa negativa signaler fortsätter ändå gråsälarna att öka i antal, enligt uppskattningar som presenterades vid en presskonferens på Riksmuseet på torsdagen.

Vid senaste räkningen konstaterades 20 700 djur, varav 7 500 i Sverige, 10 500 i Finland, 2 300 i Estland och 400 i Ryssland. Samtliga siffror är minimisiffror och det verkliga antalet är troligen runt 25 000.

Det är en kraftig ökning sedan bottennoteringen på knappt 4 000 djur på 1970-talet då stammen körts i botten av miljögifter. Men det är fortfarande långt under den ursprungliga populationen på drygt 100 000 djur för 100 år sedan.

TT

Mer läsning

Annons