Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sala - inte Malung

Annons

- Kvarnstenarna från Malung är rödaktiga i tonen medan stenarna från Sala skiftar i grönt, förklarade Bosse Hedblom som till vardags är arkivarie i Sandviken.

Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö i Malung är välkänt även om ingen vet när folk började hugga kvarnstenar där. Känt är i alla fall att Malungsstenen var mycket framgångsrik på 1600-talet och framåt.

Fynd av handkvarnstenar i Uppsala, Sigtuna och Eketorp på Öland från 1000-talet och ännu tidigare har pekats ut som Malungsstenar men Hedblom anser att de härrör från Salatrakten. Där finns ett stort ställstensbrott. Ställsten har använts som eldfast material i brännugnar. Bosse Hedblom har funnit att det även tillverkades kvarnstenar i de här stenbrotten. Kanske var det så att de började hugga kvarnstenar där men senare övergick till ställstenstillverkning.

Arkeologen Håkan Landström från Leksand och Kicki Arwidsson i Järna har nyligen varit ute i Järna och hittat lämningar efter både Sala- och Malungsstenar. Det verkar som om bitar av salastenen finns på gårdsplatser som kan vara äldre än de boställen där resterna av Malungsstenarna hittas.

- Det skulle behövas en ordentlig arkeologisk undersökning av kvarnstensbrotten i Malung för att försöka hitta någonting som visar när brytningen där började, säger Bosse Hedblom.

Pers Lars som leder järnålders- cirkeln visade intressanta föremål som nyligen hittats, bland annat från Flaten där Jonas Pers funnit avslag av flinta och en skrapa och Kicki Arwidsson hittat två pilspetsar från stenåldern.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons