Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkraste sättet

Annons

Svar till "Vit Audi",

den 25 maj.

Signaturen ondgjorde sig över cyklister som kör i bredd efter landsvägen. Jag som inbiten cykelmotionär sedan många år tänkte förklara varför vi oskyddade trafikanter kör på detta vis.

Anledningen till att vi ofta ligger i två led, är helt enkelt att sådana som "Vit Audi" inte kan visa respekt för oss när vi endast kör på ett led, en sådan körning, medför i många fall helt idiotiska försök till omkörning, som ofta slutar med att bilisten ifråga får möte.

Den som är mer kvicktänkt än "Vit Audi" förstår då att det enda stället den omkörande bilisten hamnar på är naturligtvis långt ut till höger, och vilka befinner sig där? Jo, cyklisten, som kan tvingas väja ner i diket, och hur det kan gå, behöver ingen ha särskilt dålig fantasi till att räkna ut.

Varför kör vi inte på cykelbanorna? Jo, det skulle fungera utmärkt om gående, mopedister, rullskridskoåkare och hundägare med sina tio meter koppel, kunde hålla ögonen på det som händer.

Vi som aktivt cyklar kommer lätt upp i hastigheter runt 40 kilometer i timmen, varpå detta gör att det blir svårt att nyttja cykelvägarna fullt ut på grund av folks ouppmärksamhet.

Jag försvarar inte de cyklister som körde med följebil, men har den största förståelse för de "två vuxna herrar på racercyklar" som körde på det, i mitt tycke, säkraste sättet för alla parter.

MILJÖVÄNLIG VÄTTERNRUNDACYKLIST

Mer läsning

Annons