Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare trafik med heldraget

Annons

Sedan en tid har länsväg 293 nya kantlinjer vilka markerar väg- banans ytterkant. De tidigare streckade linjerna, så kallade intermittentlinjer, har ersatt med heldragna linjer.

Orsaken är att undersökningar visat att heldragna linjer ökar trafiksäkerheten längs vägarna.

- Synbarheten ökar betydligt med heldragna linjer. En förare i 50-60-årsåldern behöver upp emot tre sekunders synfält för att få en bra och säker komfort i körningen och det uppnår man inte med intermittentlinjer, säger Erling Norlander.

De heldragna kantlinjerna finns sedan tidigare längs ett antal vägar runt om i landet. Att nu också länsväg 293 fått det beror på att den uppfyller vissa kriterier.

- Vägen är dels smal och krokig, dels är den trafikerad av mycket tung trafik. Behovet av mer synliga kantmarkeringar var helt enkelt stort.

Från Vägverkets sida har man också kontaktat såväl åkerier som bussföretag för att få åsikter om den nya kantlinjerna. Så här långt är åsikterna enbart positiva.

- Chaufförerna säger att de heldragna linjerna syns väldigt mycket bättre och att säkerheten ökat i och med det.

Att alla landets vägar skulle få heldragna kantmarkeringslinjer tror dock Erling Norlander inte på.

- Nej, så lär det inte bli. Det är de mest olycksdrabbade och kurviga vägarna som kan komma ifråga. Att förse hela vägnätet med heldragna linjer skulle kosta betydligt mer än vad intermittentlinjerna gör, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons