Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Säkrare, snabbare och bättre" säkrare"

Annons

Kommunens dataanvändning har under de senaste åren ökat lavinartat. IT-enheten uppskattar exempelvis att antalet enskilda kommunala datorer som används regelbundet är cirka 800 stycken. Rättvik har anställt en IT-chef. Den nye chefen Tommy Rehnberg har stor erfarenhet och arbetade tidigare som polisens IT-chef i länet. Just nu arbetar enheten intensivt med att koppla in alla kommunala användare, förvaltningar och enheter till en och samma central inom samma "brandvägg". Den nya centralen byggs upp i kommunhusets källare.

- Den nya datorhallen ska serva alla enheter, skolor, bibliotek, omsorg och räddningstjänst. Vi får kontroll på alla "linor", vilket ökar säkerheten, all "backup" och drift, säger Rehnberg.

Satsningen ger bättre kapacitet och högre prestanda på datagenomflödet.

- Det blir lättare och snabbare för användarna, säger Rehnberg.

Satsningen ryms inom den fastlagda driftsbudgeten på fem miljoner kronor. Då är lönerna för fyra personer inräknade. Investeringsbudgeten är på 400 000 kronor.

- Inga stora pengar. Men vi ska klara av det. Vi har andra planer som att införa ett nytt diariesystem, fakturasystem och ge politikerna möjlighet att på distans med säkerhet koppla in sig innanför kommunens "brandvägg". Kommuninvånarna ska också få bättre möjligheter till information via IT, säger han.

- Man kan förenklat säga att vi bygger en riktig grund för att kunna utvecklas vidare, säger Tommy Rehnberg.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons