Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare skolskjutsar

Annons

Under måndagen besökte kommunens skolskjutsgrupp samtliga busshållplatser längs sträckan Djura-Insjön-Siljansnäs där skolbarn väntar på skolbuss eller skolskjuts.

- Det är bland annat viktigt att barnen inte behöver gå så långt hemifrån efter vägen, säger Stefan Larsson (c), ledamot i bildningsnämnden.

Vidare tittade man på om det på vissa ställen skulle kunna gå att bredda för en säkrare busshållplats. Något som kan vara svårt när hållplatsen ligger vid tomtgränser med häckar, staket och diken.

Närmare 700 grundskoleelever i Leksands kommun är beroende av buss eller taxi för att komma till och från skolan varje dag. I dagsläget finns ingen speciell utbildning eller säkerhetsgenomgång för dessa barn, men nu ska det bli ändring på det.

- I bland annat Uppsala har man gjort videofilmer som lär barnen hur man ska göra för att åka skolbuss säkert, sådana vi-deofilmer kommer vi att skaffa hit till Leksand.

- Kanske blir det annan utbildning också för att göra barnens bussåkande säkrare, säger Aarno Magnusson, rektor och med i skolskjutsgruppen där även polisen, Vägverket och Dalatrafik finns representerade.

- De flesta hållplatserna vi besökt hittills ser bra ut, men det finns alltid saker att justera, säger gatuingenjör Lars-Olof Nygårds när tidningen träffar inspektionsgruppen i Styrsjöbo.

Vartannat år är det meningen att skolskjutsgruppen ska göra inspektioner då skolskjutshållplatserna kan flyttas i och med att elever slutar och nya kommer till.

Skolåret 2004/05 kostar skol-skjusarna i Leksand omkring 5,5 miljoner kronor, fyra miljoner är busspengar och 1,5 miljoner går till taxi. Siffrorna gäller grundskoleelever utom särskolan.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons