Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare resväg

Annons

Under onsdagen inleddes även monteringen av mittvajerräcket på den inledande 110-delen av riksvägen.

- Vi räknar med att öppna om tre veckor om allt går som planerat, omtalar Torbjörn Karlsson, projektledare vid Vägverket i Falun.

Riksväg 50 får ett helt nytt ansikte. Förutom ny beläggning handlar det om vajerräcken i såväl mitten av vägbanan som på sidorna. Ett flertal nya avfarter har även tillkommit.

- Vi har investerat runt 50 miljoner kronor för att göra den här sträckan säkrare ur trafiksynpunkt.

- Ett bra resultat fick vi redan på onsdagsmorgonen när ett par biltjuvar brakade in i räcket vid Långsjön. Hade inte räcket funnits på plats är det väl knappast troligt att någon hade överlevt, tror Torbjörn Karlsson.

Magnus Hansson, platschef vid byggherren Skanska, är nöjd med tidsplanen.

- Vi ligger helt i fas och när den första delen är avklarad tar vi paus fram till maj. De sista milen fram till Borlänge ska vara avklarade innan oktober nästa år, lovar Hansson.

- De problem vi har stött på är i första hand betydligt mer berg på sidorna än vi hade räknat med.

När de tre milen blir klara kan riksväg 50 stoltsera med att vara den längsta vajervägen i länet.

- Vår förhoppning är självklart också att den ska bli den säkraste. Vi vet att det går snabbt över skogen men de nya åtgärderna kommer att innebära ett lugnare och en mer balanserad rytm i trafiken, förutspår Torbjörn Karlsson.

- Ingen ska dock känna sig allt för säker. Inte minst på höjderna där väglaget kan vara förrädiskt när kylan kryper på, varnar projektledare Karlsson.

Ett annat stort problem i dessa dagar är vissa trafikanters framfart.

- Trots att vi varnar för vägarbeten och trots att hastigheten är sänkt så struntar tyvärr alltför många i detta, suckar Magnus Hansson.

- Vårt manskap utsätts för rena dödsfaran och jag vädjar till alla trafikanter att respektera den tillfälligt sänkta farten.

När vägen står klar kommer det fortfarande att råda 110 som hastighetsgräns. Det är dock inte klart om den gränsen kommer att gälla hela vägen fram till Borlänge. Beslut om detta fattas senare under 2005.

I dag upphör 110 att gälla vid infarten till Sellnäs.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons