Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare bussar efter dödsolycka

Annons

Efter bussolyckan utanför Uppsala då sex personer omkom räknar NTF med att det kommer att bli säkrare att åka buss.

Den uppkomna debatten i kölvattnet av tragedin nämns som den främsta anledningen.

Bussolyckan utanför Uppsala kommer sannolikt att leda till ökad trafiksäkerhet på våra bussar. Den bedömningen gör Thomas Carlson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Sedan 1999 är det lag på att busspassagerare ska spänna fast sig om det finns bälte till sätet. Men trots hot om böter på 1 500 kronor struntar över hälften av passagerarna i det. Användningen är låg även bland busschaufförer. Kontroller som NTF har gjort visar att mellan 15 och 30 procent av chaufförerna också låter bli bältena.

Men nu tas nya tag för att skärpa säkerheten ombord på bussarna.

Hädanefter kommer Bilprovningen att granska bussar med extra kritiska ögon. Bland annat ska bromsar och säkerhetsbälten undersökas mer noggrant än tidigare.

Att förändringen kommer nu är egentligen en slump, men regelskärpningen är behövlig, menar Ensio Andersson som är ansvarig för Bilprovningens kontrollbesiktning.

Ensio Andersson tror att de nya rutinerna kommer att göra det säkrare att åka buss. Han tror också att tisdagens svåra bussolycka kan få positiv effekt på Bilprovningens kontrollanter.

Samtidigt som Bilprovningen vidtar förändringar satsar Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) på att få ut ett nytt bussäte på marknaden. Tanken med sätet är att, på teknisk väg, mer eller mindre tvinga passagerarna att spänna fast sig. Först efter det att bältet knäppts kommer ryggstödet gå att luta tillbaka och sätet bli bekvämt, enligt forskaren Thomas Turbell.

Initiativen välkomnas av Thomas Carlson, som tror att de kommer att följas av fler.

TT

Mer läsning

Annons