Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknar gymnasieplats

Annons

Intagningsnämnden behandlade i förra veckan ansökningarna till gymnasiet i Falun. Av årets kull på 797 elever från grundskolan är det 56 som inte har godkända betyg.

De kommer därmed inte in på något av gymnasieskolans ordinarie program utan hänvisas till det individuella för att läsa upp betygen.

Borlänge har jämfört med Falun fler elever som saknar godkänt i ett eller flera ämnen. Det är 68 elever av totalt 708. Av de behöriga eleverna från Borlänge /Säter är det cirka 60 som i dagsläget saknar gymnasieplats i höst.

Siffrorna för Falun är cirka 40 elever som nu står utan plats.

- Men det brukar lösa sig för en del av dem genom att elever som kommit in hoppar av till terminsstarten. Det är ofta elever från andra kommuner som inte kommer, säger skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona.

Reservuttagningen kommer att göras den 1 september så till dess får många elever gå i ovisshet.

Några platser är fortfarande tomma men det är inte säkert att de passar dem som nu står utan plats. De kan ha siktet inställt på en viss utbildning och vill inte ta någon annan.

Det naturvetenskapliga programmet har även i år svårt att fylla sina platser. Där saknar tio av 90 platser elever.

På humanvetarprogrammet står elva av 60 platser tomma.

Men det nya som nu inträffat är att elevernas intresse för handelsutbildningen svalnat högst betydlig. Där fanns det 30 platser men det svaga intresset gör att skolstyrelsen beslutat att dra ner platsantalet till enbart 17. Fler elever vill inte gå den utbildningen.

Desto fler vill som vanligt gå frisörutbildningen som är den i särklass populäraste. 129 sökte till de 16 platserna. Det innebär att för den sist intagne krävdes det 275 poäng att ta sig in. Det motsvarar ungefär 4,4 poäng i det gamla betygssystemet. Nu står 113 elever på reservlistan till frisörutbildningen.

Det är också som vanligt hårt tryck på de praktiska yrkesförberedande utbildningarna. Av byggprogrammets reservlista på 46 elever hade 33 det som sitt förstaval.

Likartat är det för elprogrammet. Av reservlistans 36 elever hade 25 den utbildningen som förstahandsval.

En utbildning som tidigare inte direkt tedde sig lockande för eleverna var omvårdnadsprogrammet. Men det har svängt noterar Ragnar Kroona.

- Det är ett populärt program så där fyller vi platserna. Intresset för den utbildningen har glädjande nog ökat de senaste åren. Kanske beror det på att eleverna här ser att det finns en arbetsmarknad, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons