Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert hemma? Fråga barnen

Annons

Förskolebarnen i Blomsterbäcken var riktigt intresserade då instruktören Ulrika Lissmyr från civilförsvarsförbundet i Malung kom på besök och berättade om säkerhet i hemmet.

- Det är viktigt att barnen får lära sig grunderna i hemsäkerhet och de är väldigt intresserade. Vanligtvis är det lärarna som får den här kunskapen för att sprida vidare till eleverna. Men jag ville försöka med instruktioner och tips direkt till barnen, berättar Ulrika sedan hon gjort sitt första besök hos förskolebarnen.

Nu kan de här knattarna säkert gå hem till sina föräldrar och kanske lära ut en del enkla knep som ökar säkerheten i hemmet. Barnen fick också en liten "hemläxa", att kolla hem hos sig hur det är med brandvarnare och släckningsutrustning och kanske tipsa föräldrarna om brister som de upptäcker.

Ulrika Lissmyr berättade om tre enkla grundregler som kan öka säkerheten väsentligt.

Punkt ett var att använda cykelhjälm och det åskådliggjorde hon genom att ha en minihjälm med ett ägg i. Med hjälmen på klarade ägget att släppas i golvet, utan hjälm blev det äggröra.

Den andra regeln handlar om att behandla en brännskada på rätt sätt. Det är ju lätt gjort att bränna sig på spisen eller kokande vatten. Bästa akutbehandlingen är att omgående skölja skadan med rinnande svalt vatten.

Den tredje grundregeln är att kunna larmnumret 112. Dit ska man vända sig om det hänt något som man inte kan klara av på egen hand.

Barnen lyssnade intresserat till informationen och såg riktigt nöjda ut då de till sist fick en godisbit, en penna och en barntidning med ytterligare tips om säkerhet i hemmen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons