Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsrådet får förslag om Iran

Annons

Under torsdagen väntas FN:s säkerhetsråd få ett förslag till skärpta sanktioner mot Iran på sitt bord. Syftet är att öka pressen på Iran att upphöra med sin anrikning av uran.

De fem permanenta medlemmarna i rådet har tillsammans med Tyskland förhandlat fram en kompromiss om hur sanktionerna ska skärpas.

USA:s tillförordnade FN-ambassadör Alejandro Wolff sade att det finns "en principöverenskommelse" bland de sex ländernas ambassadörer om sanktioner, men sade att det fortfarande krävs slutligt godkännande av deras respektive regeringar.

Representanter för Frankrike, USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Tyskland har under tio dagar försökt komma överens om att skärpa de sanktioner som säkerhetsrådet införde mot Iran i december. De vill att Iran ska upphöra med sin anrikning av uran, eftersom de misstänker att Teherans slutmål är att framställa kärnvapen. Iran har vägrat följa säkerhetsrådets krav och hävdar att landets kärnteknikprogram bara har fredlig energiproduktion som mål.

Någon omröstning i säkerhetsrådet om det väntade sanktionsförslaget kan inte ske förrän tidigast en bit in i nästa vecka, sade rådets ordförande, Sydafrikas FN-ambassadör Dumisani Kumalo. Alla medlemmarna måste få tid att diskutera förslaget i lugn och ro, sade han.

TT

Mer läsning

Annons