Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten skärps

Annons

Som tidningen berättade igår riktar Arbetsmiljöinspektionen kritik mot företaget. Det var natten till den 28 december som olyckan inträffade på SSAB Tunnplåt i Borlänge. En travershytt lossnade och föll till golvet. Traversföraren skadades och har opererats för fotskador, och är enligt företagets senaste uppgifter fortfarande kvar på sjukhus.

Orsakerna till olyckan är flera, enligt Arbetsmiljöinspektionens utredning, som kritiserar företaget för bristande rutiner. Något som företagets informationschef Tommy Löfgren inte motsäger:

- Vi ser över rutinerna och ska ha bättre rutiner i fortsättningen. Vi och Arbetsmiljöinspektionen har inte två olika bilder. Vi har en gemensam bild. Vi har redan påbörjat ett arbete för att en liknande olycka inte ska hända igen.

Tommy Löfgren pekar på att en rad olyckliga och samverkande faktorer har spelat in, och att någon liknande olycka aldrig tidigare hänt. Vid riskanalysen gjordes en miss, vid själva händelsen brast föraren i uppmärksamhet, vidare hade inte heller stoppklossar satts tillbaka efter provkörning.

Det är några av de punkter som Arbetsmiljöinspektionen pekar på. Man anser även att informationen inom SSAB Tunnlåt mellan drift och underhåll samt till externa entreprenörer ska förbättras. Företaget håller med, och ska senaste 15 mars svara skriftligt.

- SSAB har inte brutit mot några direktiv, lagar eller förordningar, anser Tommy Löfgren.

Även polisen genomför en utredning.

- Vi får se vad polisen gör för bedömning.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons