Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Säkerheten en stor fördel"

Annons

- Den stora fördelen med EU för Cypern, som jag ser det, är säkerhetsfrågan. I 30 års tid har det funnits en rädsla för vad Turkiet kan hitta på. Som medlem i EU blir det svårare för Turkiet att ställa till med problem.

Lakis berättar att Cypern under många år förberett sig för medlemskapet.

- Många ser det här som en naturlig utveckling. Cyprioter har alltid ansett sig som europeer. På Cypern har vi levt med turister i många år, och tagit till oss en hel del av olika kulturer. Samtidigt som Cypern lyckats bevara sin egen kultur.

Vad ser du för nackdelar med EU för Cypern?

- Jag ser inga än. Det vet man inte förrän det har hänt. Man får väl prova sig fram, få se vad som händer.

Att flera länder, dock ej Sverige, infört övergångsregler för de nya medlemsländerna, tycker inte Lakis om:

- Det är fel. Det ska vara lika för alla.

1976 kom Lakis till Sverige och Mockfjärd.

- Det var kärleken som förde mig hit, säger Lakis och ler. Tanken var att jag skulle stanna här i 20 dagar. Nu har det snart gått 30 år.

När han kom till Sverige hade det bara gått två år sedan han och familjen fick fly från hemmet i Famagusta, som invaderades av turkiska trupper.

- Det måste vara det värsta en människa kan drabbas av, att tvingas fly från sitt hem. Precis som när ens hus brinner ner. Min familj packade in bilen full med folk och körde därifrån. Nästan alla våra saker fick vi lämna.

Familjen flydde till Larnaca.

- Men jag började kort därefter att jobba i Nicosia.

Förra året besökte Lakis för första gången på 29 år Famagusta, sedan gränsövergången mellan den norra och södra delen öppnats.

- Det var något riktigt speciellt att efter nästan 30 år se klipporna där jag som barn sprang omkring och satt och fiskade på.

Vad ska man inte missa om man besöker ditt hemland?

- Bergen och de mindre byarna. Solen finns överallt, inte bara på stranden. I Troodosbergen finns platser som inte påverkats av turister. Där lever folket på samma sätt som man gjorde för 30-40 år sedan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons