Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet på hög höjd

Annons

Räddningsfordonet ersätter de tidigare otillräckliga bilarna. Nu klarar räddningstjänsten situationer för undsättning i hela kommunen på alla höjder.

Den nya skyliften är en kombinerad hävare, vilket innebär en 27 meters lyftarm plus stege. Här kan alltså evakuering av människor ske kontinuerligt på hög höjd via stege och detta ökar effektiviteten.

Kranen klarar 400 kilo i korgen, och ett så kallat utligg på 17 meter, vilket betyder att hävaren har lång räckvidd på hög höjd. Den tidigare omskrivna Noretgården, där man innan hade problem med att garantera säkerheten, är nu tryggad.

Brandförman Mats Brolin är mycket nöjd med den nya skyliften Bronto.

- Genom att köpet skedde i samverkan med Mora, som har köpt en likadan, gynnades affären prismässigt. Nu är vi äntligen i hamn med en investering som tog ett år att genomföra. Det här betyder mycket för kommunen, säger han.

Ett räddningsfordon av den här kalibern är användbart i många olika situationer. Förutom räddningstillbud, fungerar maskinen utmärkt till trädfällning, husbyggen och inte minst resning av majstänger. Leksand nya fordon för säkerställd trygghet kostar 2,4 miljoner kronor.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons