Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säker skog fyller bystugan

Annons

Bra med folk i Ovanmyras bystuga och runt 100 personer som tog sig till Stumsnäs bystuga i måndags kväll. Lägg därtill cirka 60 besökare i Lindberg i går kväll och på måndag pekar anmälningarna på att det blir det fullsatt i Tibble bystuga.

-Vi har haft skogssatsningar tidigare som slagit väl ut. Det finns många små skogsägare. Det ligger i tiden, säger Christina Arrias.

Hon tänker inte minst på efterdyningarna av stormarna. Att ta hand om fallna träd i spänn kräver både rätt utrustning, teknik och utbildning.

-Alla känner inte till hur svårt det är med rotvältor och spänningar.

De församlade i Lindbergs vackra bystuga fick lära sig en hel del om säkerheten i skogen. 3 000 olycksfall i skogen varje år är ingen trevlig läsning.

-Inga matchohuggare tack, sade Säker Skogs och forskaren vid Högskolan Dalarna, Tomas Gullberg. Vi vill ha huggare som är rädda om sig själva.

De vanligaste skadorna i samband med skogsarbete händer i samband med att huggaren ramlar - 36 procent. 18 procent är sågskador, 15 procent skadas av slag av stamdel och vardera nio procent skadas i samband med brusten kedja eller klämskador under träd.

För det mesta är dock skogsarbetet en njutning. Att få komma ut i naturen, att hålla kroppen i trim och se hur fint skogsskiftet blir.

Sedan blir det ju ved som värmer stugan i vinterkylan. Faktum är också att undersökningar visar att skogsarbete förlänger livet.

Fotnot: Återstående informationsträffar för Säker Skog är på måndag i Tibble bystuga, Bodarnas bystuga på tisdag och OK-stugan i Mockfjärd på onsdag.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons