Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säker mat på sjukhus

Annons

1 800 portioner lagas dagligen i Falu lasaretts kök. Det är otroliga mängder och om det felar på ett enda ställe i den långa kedjan så kan det faktiskt gå så illa som det gick i Tierp.

Därför har Inger Gyllner, Judy Niyomwat, Kevin Solder och Jenny Eriksson-Uhr sedan i höstas arbetat med att se över vilka kritiska punkter och vad man kan förändra i hela produktionskedjan. De har gjort en ordentlig analys av riskerna från det att råvarorna packas upp till att de ligger färdiglagade på tallriken. Och visst har det hittat en hel del och också förändrat en hel del sedan de började.

- Tidigare åkte skärbrädan runt mellan olika avdelningar och det innebär en risk, säger Kevin Solder.

Därför har nu de gamla skärbrädorna byts ut mot färgade. Blåa till fiskavdelningen, röda till köttavdelningen och gröna till grönsaksavdelningen och de får numera bara användas på respektive avdelning.

När de gick igenom alla olika moment i köket upptäckte de också att rutinerna för att kontrollera kylskåpens temperaturer behövdes stramas upp.

- Vi har en "egen kontroll", där vi noterar tid, datum och vilken kyl det gäller en gång i veckan, säger Kevin.

- Det gjordes tidigare också men vi har försökt att gör det noggrannare, så att det sköts ordentligt, det är så lätt att glömma, säger Inger.

Det här är ett projekt som drivs tillsammans med Mora och Säter lasarett och finansieras med pengar från EU. Agneta Ängsås, kökschef på Falu lasarett, ser de fyra som en liten förtrupp, den här utbildningen ska alla i personalen få så småning om.

- Det är ett stort ansvar att laga mat, och att laga mat till människor som redan har lågt immunförsvar är ett ännu större ansvar - och här krävs det kunskap, säger Agneta Ängsås.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons