Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin hoppas på energijobb

Annons

- Det är inte rimligt att småföretag tvingas vara med och betala för sjukskrivningar som beror på skönhetsoperationer eller skid-olyckor i fjällen, sjukskrivningar som inte har ett dugg med arbetsmiljö att göra.

Det höll Mona Sahlin med om.

Tanken med att företag ska vara med och betala sjukskrivningar är att de ska ha en arbetsmiljö som gör att man inte blir sjuk.

- Jag förstår problemet när företagaren tvingas vara med och betala sjukskrivningar som inte går att påverka. Det är inte rimligt. Vi håller nu på att titta på hur stor omfattningen är, och funderar på hur man kan göra avgränsningar. Men det är svårt att få till ett bra system för detta, sade Sahlin, som också gav sin syn på hur fler jobb ska skapas:

- Det är viktigt att AMS får förutsättningar, men det räcker inte. När vi ställer om vårt samhälle när det gäller energianvändningen kommer fler jobb att skapas. Vi måste också se till att den offentliga sektorn blir stark så att fler jobb skapas där.

Men kommunalråd Gahnshag kunde inte ge några hoppfulla besked om fler arbetstillfällen hos Falu kommun:

- Jag ska vara ärlig och säga att det kommer att dröja ett par år till innan vi har den ekonomiska balans att vi kan börja anställa igen. Vi skulle behöva anställa fler, inte minst inom omsorgssidan, om vi hade pengar.

När Sahlin och Gahnshag berättade att lärartätheten faktiskt ökat och ökar, blev det mothugg från publiken. Vittnesmål från en skola i Falun visade att det var precis tvärt om. På den skolan blir barnen fler och lärarna färre.

En bild som kommunalrådet inte kände till, och som han lovade sätta sig in i mer.

Ungefär samma sak med poliser. Det blir fler poliser, säger regeringen, men det är inget som märks ute i verkligheten.

- Sett till hela landet har det blivit fler poliser. Det är också viktigt att poliser syns mer. Det här är en mycket viktig fråga för regeringen att jobba med. Om man inte kan lita på att få hjälp när det brinner till, har man inte mycket kvar att lita på, sade Sahlin.

En annan fråga: "Tycker Mona Sahlin att vi är dummare än fransmän, eftersom de får möjligheten att säga sitt i en folkomröstning om EUs nya konstitution?"

- Jag tycker verkligen inte att vi är dummare än fransmän, och det handlar inte om vår begåvningsförmåga när det gäller folkomröstning. Vi har aldrig folkomröstat om författningar i Sverige, det är en fråga för riksdagen. En folkomröstning om EU kommer att handla mycket om att vi ska lämna EU. Det tycker jag är att göra narr av folkomröstningar.

- Beslutet om att inte ha en folkomröstning är inget som jag eller Göran Persson bestämt. Det har partiet beslutat.

Sahlin fick, förstås, också frågan om hon blir den som efterträder Göran Persson.

- Det är en ickefråga för mig. Vi har redan en partiledare. Jag och andra vill inte plågas över att svara på frågor som inte är aktuella, sa Sahlin.

Hon fick medhåll av alla fåtöljgäster i övertygelsen om att Persson både bör och kommer att sitta kvar som partiledare över nästa val.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons