Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin första kvinnliga s-ledaren

Annons

Applåder och fotstamp, visslingar och röda rosor mötte Mona Sahlin när hon i dag valdes till socialdemokraternas nya partiordförande. Hon blir den första kvinnan på posten i partiets 118-åriga historia.

Hon påminde om att hennes mormor hörde till den grupp kvinnor som fick gå och rösta för första gången.

Sahlin tog upp att partiet nu har 3,5 år på sig att "ge järnet för de socialdemokratiska idéerna", att göra om delar av organisationen, att debattera, tänka och tänka nytt.

Valet av Sahlin på extrakongressen i Folkets Hus i Stockholm var en formalitet. Inga motkandidater fanns.

Sahlin förväntade sig inte några omedelbara effekter i stigande opinionssiffror efter att hon tillträtt som partiledare.

På frågan hur det känns att hennes nya jobb innebär att hon aldrig får vara i fred, svarade Sahlin.

Men Sahlin hade inte blivit partiledare om EU-kommissionär Margot Wallström ställt upp. Hon var den som hade ojämförligt starkast stöd i partiet bland tänkbara kandidater. Wallström, som lovat att ställa upp för Sahlin på hemmaplan när EU-jobbet är över 2009, är med under kongressen.

Under kongressens inledning höll Göran Persson sitt avslutningstal och möttes av rungande applåder när han talat klart.

Mona Sahlin blir den sjunde partiledaren sedan Hjalmar Branting och hittills har det aldrig hänt att en socialdemokratisk partiordförande inte också blivit statsminister.

Sahlins första uppgift blir dock att under eftermiddagen bege sig till Sergels Torg för att tillsammans med LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin manifestera stöd för kollektivavtalen.

Intressen för socialdemokraternas extrakongress i Folkets hus i Stockholm är stort. Omkring 1|700 personer kommer att närvara, däribland 350 ombud, 300 journalister och 110 internationella gäster. Bland de mer kända inbjudna finns ledaren för de danska socialdemokraterna, Helle Thorning-Schmidt. Riktigt kända internationella namn är det annars skralt med.

Omkring 800 personer kan följa kongressen på storbilds-tv i Dansens Hus, som ligger i samma byggnad. De platserna är redan bokade, men arrangemanget sänds även i Sveriges Television.

Förutom en valseger 2010, så förväntar sig socialdemokraternas gräsrötter att Sahlin gör partiet mindre toppstyrt och mer lyhört för åsikter underifrån.

Den nya partiledaren ska också leda förnyelsen av partiets politik. Vad som ska förändras är ännu höljt i dunkel. Några besked kan komma när Sahlin håller sitt första partiledartal på söndag.

TT

Mer läsning

Annons