Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin första kvinnliga s-ledaren

/
  • Röda rosor mötte Mona Sahlin när hon i dag valdes till socialdemokraternas nya partiordförande. Hon blir den första kvinnan på posten i partiets 118-åriga historia. Foto: Janne Eriksson

Annons

Applåder och fotstamp, visslingar och röda rosor mötte Mona Sahlin när hon i dag valdes till socialdemokraternas nya partiordförande. Hon blir den första kvinnan på posten i partiets 118-åriga historia.

TT: Det såg ut som att du hade svårt att hålla ansiktsmusklerna i styr under tacktalet?

TT: Hur kommer din ledarstil att skilja sig från Göran Perssons?

När valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén presenterat Sahlin som enhällig kandidat till partiordförandeposten sade Mona Sahlin att hon förr strävade eter att bli omtyckt, men att hon nu strävar efter att bli respekterad.

TT: Känner du dig respekterad i dag?

1995 föll Mona Sahlin på målsnöret efter den så kallade Toblerone-affären och hoppade under en tid av alla politiska uppdrag.

TT: Känns det i dag som att det varit en "lång natts färd mot dag"?

När hon efter att ha blivit vald klev ned från podiet var en av de första att krama om henne EU-kommissionären Margot Wallström. Vad de sade till varandra har Mona Sahlin svårt att minnas.

I sitt tal inför extra kongressen som formellt valde henne strax efter klockan 12 på lördagen var Sahlin rörd.

Hon påminde om att hennes mormor hörde till den grupp kvinnor som fick gå och rösta för första gången.

Sahlin tog upp att partiet nu har 3,5 år på sig att "ge järnet för de socialdemokratiska idéerna", att göra om delar av organisationen, att debattera, tänka och tänka nytt.

Valet av Sahlin på extrakongressen i Folkets Hus i Stockholm var en formalitet. Inga motkandidater fanns.

Sahlin förväntade sig inte några omedelbara effekter i stigande opinionssiffror efter att hon tillträtt som partiledare.

På frågan hur det känns att hennes nya jobb innebär att hon aldrig får vara i fred, svarade Sahlin.

Men Sahlin hade inte blivit partiledare om EU-kommissionär Margot Wallström ställt upp. Hon var den som hade ojämförligt starkast stöd i partiet bland tänkbara kandidater. Wallström, som lovat att ställa upp för Sahlin på hemmaplan när EU-jobbet är över 2009, är med under kongressen.

Efter att ha blivit vald besökte Mona Sahlin, tillsammans med LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin, LO:s manifestation för kollektivavtalen på Sergels torg i Stockholm.

Den nyvalda partiledaren, som inte har hundraprocentigt stöd i fackföreningsrörelsen, talade inför hundratals människor och en sak gjorde hon klar:

Sahlin talade också om vikten av en stark a-kassa och solida kollektivavtal och gjorde ytterligare en sak klar:

Besökarna på Sergels torg verkade synnerligen medvetna om vad Sahlin just hade utsetts till. Flera personer kom fram och spontangratulerade henne, andra kom med glada tillrop.

Mer läsning

Annons