Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågverk kan tvingas stänga

Annons

-Vi har virke att jobba med för den här veckan och får vi ingen tillförsel de närmaste dagarna får vi stanna maskinerna, säger Mats Hedlund vid Hedlund Timber AB i Furudal.

Lasse Nilsson är vägansvarig vid Älvdalens, Särna-Idre besparingsskogar.

-Vi har full avverkning i skogen och stora virkeslager liggande, men vi får inte ut några volymer. Vi har stängt av hela vägnätet för virkestransporter. Det enda vi prioriterar är trailertransporter för förflyttning av skogsmaskiner, säger han.

De kommer att försöka öppna en liten vägsträcka i Gåsvarv för virkestransport.

-Det är osäkert om vi får fram några större volymer.

Thomas Liljeberg vid Orsa besparingsskog säger att vissa vägar är avstängda.

-Vi trafikerar enbart de hårda vägarna med virkeslass. I övrigt bygger vi lager i skogen. Hade det varit normalt väder för årstiden hade det varit full körning de här dagarna.

Siljanssågen har ett lager som räcker för upp till två veckors produktion.

-I det fallet är vi lyckligt lottade, men fortsätter de här förhållandena finns anledning till oro. Då kan det bli fråga om permitteringar, säger Mikael Mattsson, Siljan Skog AB.

Han säger att de inte kommer åt större delen av de volymer som sågverket har liggande i skogen. Vägarna bär inte och körs vägarna sönder och det sedan fryser kan timmerbilarna få däcken förstörda på de hårda kanter som bildas.

-Det förefaller, säger Mikael Mattsson, som om vi här i nordvästra Dalarna är mest drabbade. Söderut har vägarna torkat och upp mot Jämtland är vägarna fortfarande tjälade.

Hans Nordin i Älvdalen har normalt tre timmerbilar i gång. Nu har han tvingats ställa en av bilarna.

- Det som räddat oss hittills är att vi haft uppdragsgivare och körningar runt Falun och Borlänge, men jag måste medge att det känns lite kaotiskt, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons