Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagt om operationsmetoderna

Annons

”Dr Nyström är en mycket uppskattad doktor, som är känd för sitt stora engagemang i patienter, sin värme och empati. Man kan inte utesluta att detta har kan ha spelat en viktig roll i de goda behandlingsresultat han uppnått. Däremot är den kirurigska metod som dr Nyström använder, oklar och knappast förenligt med det synsätt som i dag råder avseende smärtors uppkomst och deras behandling”
Christer Fagerlund, byrådirektör, Socialstyrelsen

”Det är störande att det inte finns något vetenskapligt stöd för det här, men det har ju uppenbarligen fungerat för ett antal patienter.”
Hans Danielsson, medicinsk rådgivare i Nordöstra skånes sjukvårdsdistrikt, som betalat för operationer hos Åke Nyström.

”Vi kan inte motivera att en skattepengar går till en behandling utomlands om vi inte kan luta oss mot dokumenterad behandlingseffekt.
Leif Hernefalk och Peter Fritzell, ortopedkliniken, Falun, i landstingets tidning Inblick.

”Att (...) vägra betala för deras vård, med den bisarra motiveringen att behandlingen inte motsvarar vetenskap och beprövad vetenskap, ger i mina ögon inte en bra bild av svensk sjukvård och svensk sjukvårdspolitik.”
Dr Åke Nyström, University of Nebraska, på tal om patienter från Dalarna som upplever sig klart förbättrade efter USA-resan.
------


Bakgrund | Triggerpunktsoperation

Åke Nyström är en svensk läkare som nu arbetar i USA. Han har utvecklat den så kallade "triggerpunktskirurgin". Vid sidan av sina amerikanska patienter, har han opererat ett 50-tal svenskar. Flera av dem är från Dalarna.
Triggerpunktsmetoden används mot muskelsmärta, så kallad myofaciel smärta. Det drabbar många whiplash-patienter och kan leda till värk i huvud, axlar och nacke och svårigheter att röra huvud och armar.
Åke Nyström lovar inte att bota någon patient, men uppger att fyra av fem blir bättre.
Priset för en operation i USA är 3 800 dollar plus resa och uppehälle (50 000-60 000 kronor). I Landstinget Dalarna skulle en "triggerpunktsoperation” kosta 55 000-70 000 kronor, enligt landstingets egen beräkning.
Landstinget kan ge bidrag till vård i utlandet om hjälpen inte finns att få i Sverige. Men läkare måste skriva remiss.
Läkarna på Falu lasarett är naturligtvis mycket intresserade av Åke Nyströms metod. Men enligt deras uppfattning, är metoden inte utvärderad och dokumenterad på det sätt som krävs.
Dalaläkarna efterlyser en studie som objektivt bevisar operationens effekt.
CKF (Centrum för klinisk forskning vid Falu lasarett) är beredd att genomföra en hearing kring det hela. En läkare på ortopedkliniken i Falun ska ordna ett seminarium den 6 maj.

Mer läsning

Annons