Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågområde måste städas

Annons

I maj i fjol bestämde byggnadsnämnden att de fyra syskon som äger tomterna måste städa undan upplag med ruttnat sågat virke, betong-, plåt- och stålkonstruktioner, rostigt bockat armeringsjärn, rester av vagnar, gamla radiatorer med mera.

Om inte beslutet åtlyddes skulle var och en av fastighetsägarna tvingas att betala viten (en form av böter) på 20 000 kronor i månaden tills det blev städat.

Fastighetsägarna överklagade till länsstyrelsen som nu slagit fast att byggnadsnämnden har rätt. Länsstyrelsen kräver att fastigheterna Piggvaren 9-13 städas till senast den 30 september i år och Ludvika Gård 1:83 till senast den 31 juli. Sker inte det kan byggnadsnämnden vända sig till länsrätten och ansöka om att vitena döms ut.

Syskonen har möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut till länsrätten och därefter eventuellt gå vidare och begära prövningstillstånd hos kammarrätten.

Om kammarrätten tar upp ärendet kan fastighetsägarna sedan som en sista utväg begära prövningstillstånd hos Regeringsrätten.

Lars-Bertil Larsson, 63, är den av syskonen som drivit sågverksamhet i området sedan 1966. Han tog över efter sin far som drivit verksamheten sedan 1944. Förutom sågning har Larsson reparerat maskiner och sysslat med entreprenadverksamhet.

Kommer ni att överklaga länsstyrelsens beslut?

-Vi får väl se, svarar Lars-Bertil Larsson.

När tidningen talade med dig i augusti så sade du att det skulle städas och att området därefter skulle säljas. Har du städat i höst och vinter?

-Ja, jag har städat en hel del, men jag vet väl inte om det är allt, svarar Larsson.

NLT besökte sågområdet under tisdagen och kunde konstatera att massor av skrot och gammalt ruttnat virke ligger kvar. Flera gamla badkar, en rostig snöplog, rostiga rör, gamla däck och plankor, korrugerad plåt, en gammal tvättmaskin och en dito tandläkarstol är exempel på det skrot som NLT:s medarbetare noterade.

Närmaste bofasta granne är familjen Andersson vid Solvägen 8. Thomas Andersson tycker att det trots allt skett en förbättring.

-Vi har bott här sedan 1990 och inte någon gång under dessa år har det varit sådan aktivitet som de senaste två månaderna. De har kört bort en massa skrot och även sett till att ta bort sly, berättar han.

Thomas Andersson menar att det även finns skäl att granska kommunens göranden och låtanden när det nu åter är aktuellt för NLT att uppmärksamma den mångåriga trätan mellan fastighetsägarna och kommunen.

-Man kan fråga sig hur området kan vara klassat som industritomt. Det är lite underligt att kommunen upplåtit ett område i stan som industritomt, dessutom i närheten av vattentäkten, säger Thomas Andersson.

- Kommunen borde se över stadsplanen och fundera på om det är lämpligt med industritomter mitt inne i samhället, framhåller han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons