Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågmyrabor får sin egen gravplats

Annons

Under nästa år kommer en

enklare gravplats att stå färdig. En askgravplats, bara ett stenkast från kyrkan i Sågmyra.

För tre år sedan uppvaktades kyrkogårdsnämnden med en namnlista från ett antal Sågmyrabor som ville ha en egen gravplats i byn.

Den gången fick man avslag, detta på grund av att man inte kunde erbjuda alla typer av gravplatser i Sågmyra. Men efter ytterligare påtryckning har kyrkogårdsnämnden ändrat sig.

En arkitekt har anlitats och kommit med idéförslag hur gravplatsen ska se ut, ett förslag som nu antagits.

- Sågmyraborna verkar nöjda med förslaget, nu ligger ärendet hos byggnadsnämnden för beslut, berättar Per Pettersson, ordförande i kyrkogårdsnämnden.

Askgravplatsen kommer att förläggas på en 1 400 kvadrater stor yta 30 meter nordväst om kyrkan i ett lummigt skogsparti.

- Det blir en enklare form av gravplats, något av en minneslund, där de som begravs kommer att få en sten med en mindre namnplatta, berättar Per Pettersson och fortsätter:

- Vi kommer att smycka platsen med rabatter och blommor, vi kommer att ha en stor sten med en vit duva, placerad mitt i området, detta för att markera gravplatsen.

Nästa år ska askgravplatsen stå klar, en värdig plats bara ett stenkast från Sågmyra kyrka, som byggdes så sent som 1970. I första skedet skapas ett tjugotal platser, men på sikt kan antalet tredubblas.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons