Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågens teknikmuseum har slagit upp portarna

Annons

Projektet med att skapa ett teknikmuseum i Sågen påbörjades redan 2002 och har nu alltså nått vägs ände.

Genom stöd med EU-medel, sponsorer och mängder av frivilligt arbete har Sågens bystugeförening kunnat resa en 100 kvadratmeter stor timmerbyggnad intill bystugan, en byggnad som nu fyllts med mängder av tekniska innovationer, konstruerade i bygden.

- Det fanns smedjor lite varstans och att själva kunna tillverka vad som behövdes var en överlevnadsfråga, säger eldsjälen Lennart Larsson medan han visar runt i museet tillsammans med hustrun Inger och Malte Eriksson.

Lennart är själv upphovsman till flera av de konstruktioner som visas.

Bland annat till flygplanet, F-AHLE, som han tillsammans med sin bror Åke byggde under åren 1958-60.

- Vi provflög maskinen 1961 på Brindsjöns våris och det fungerade perfekt, berättar Lennart.

Efter något år avtog ändå intresset och 1975 skänktes planet till Svensk flyghistorisk förening som har sitt säte på Arlanda.

Förutsättningen för överlåtelsen var att planet skulle restaureras och ställas ut.

- Efter 27 år hade fortfarande inget hänt och eftersom jag hört att föreningen hade vissa ekonomiska problem så hämtade vi hem maskinen, säger Lennart.

Sedan dess har han tillsammans med sonen Bengt renoverat planet till ett skick som i dag är bättre än när det var nybyggt.

Att Lennart har tekniken i generna märks också tydligt i museet. Både hans far Valfrid och farbröderna Anton och Ivan tillverkade mängder av tekniska underverk under sin livstid.

- Farsan byggde bland annat om en tvåtakts båtmotor till fyrtakt där han själv tillverkade formar och gjöt nya toppar, berättar Lennart.

Anton hade en mekanisk verkstad där han bland annat byggde en hel traktor 1926. Allt utom motorn är hemgjort och eftersom någon elektricitet inte fanns vid den tiden är allt gjort av smide, handborrat och sedan ihopnitat.

- Det är nog därför den är hel än i dag. Hade den varit svetsad hade skarvarna spruckit sönder för länge sedan, säger Lennart.

-Redan när jag var sju år fick jag plöja med traktorn och farsan brukade fråga ledigt åt mig från skolan i tre dagar åt gången för att hjälpa till med körningen.

- Du förstår vilken lycka!

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons