Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågen är över hundra år gammal

Annons

- De sju anställda som blev kvar fick arbete med torkning och justering av virke som vi transporterade till Grangärde från Balungsstrands sågverk i Enviken. I juni 2003 upphörde även den verksamheten.

Det berättar Bengt-Olof Eriksson, 75, bosatt i Bengtsheden i Svärdsjö, som 1985 var med och köpte sågen.

- Det var jag, Urban Bodare, Svante Bodare och Lennart Isaksson som köpte den av en man som hette Kraft och som hade släktkopplingar till skogs- och sågverksfamiljen Hedin.

De sista åren hade Grangärde Ångsåg problem med lönsamheten. Själva sågen var omodern, företaget led av höga råvarupriser medan priserna på sågade trävaror var hårt pressade.

- Ett stort problem var att det var svårt att få tag i råvaror. Det blir dyrt att ha ett sågverk om man inte har något att såga. Jag och Svante Bodare fanns med som ägare hela tiden, tills jag sålde till Balungsstrands Sågverk den 20 oktober 2000. Jag hade då ägt halva Balungsstrand sedan början av 2000, berättar Bengt-Olof Eriksson.

Sedan stängningen sommaren 2003 har Balungsstrands letat efter en köpare.

Eriksson berättar att man haft flera ryska spekulanter som önskat montera ned utrustningen och köra den till hemlandet. Men buden ansågs för dåliga.

- Priset blev egentligen för lågt nu också. Visserligen är det en gammal ramsåg men för övrigt är det mycket modern utrustning. Vi hade installerat nya torkar, justerverket var också nytt, vi har ett bra kontorshus med mera.

- Det är många gamla sågverk som är till salu och jag tycker att det är synd att de försvinner. Det kan bli jobbigt i framtiden om virket måste transporteras till sågverk så långt bort att man fraktar bort den lilla vinst som finns på förädlingsdelen.

De nya ägarna tror att den gamla sågtomten kan omvandlas till fritidsby eller hästgård. Din åsikt?

- Jag vet inte, kanske. Vem vet, det kanske behövs nya villatomter i framtiden, svarar Bengt-Olof Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons