Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagan om liftaren

Annons

Men tingsrätten tror att det är en saga och dömer stockholmaren till dagsböter för fortkörningen.

Det var i början av året som den fartfyllda resan genom Dalarna ägde rum. Stockholmaren var på väg till Sälen. Trafikpolisen i Dalarna hade kontroller i Sälenområdet.

Från Avestatrakten fick trafikpoliserna första rapporten om att en fortkörande vettvilling var på väg norrut i en Audi. Det gick inte bara alldeles för fort, bilföraren gjorde också vårdslösa och farliga omkörningar och ingen varken kunde eller vågade hänga med.

En stund senare kom nya rapporter om fortköraren. Denne hade nu passerat Djurås i hög fart och gasat iväg upp mot Västerdalarna. Trafikpoliserna i Sälen fick order om att höja beredskapen eftersom fortköraren sannolikt var på väg dit.

En trafikpatrull började rulla söderut från Sälen till Lima för att sätta upp en kontroll där man skulle kunna stoppa vettvillingen. Men innan poliserna hade hunnit åka knappa tre mil till Lima och rigga upp, så hade den fortkörande Audin tagit sig de 13 milen från Djurås till Lima och blåste förbi i hög fart. En polisbil hann i alla fall med att mäta farten till 136 kilometer i timmen innan Audin var borta ur sikte igen i den täta fjälltrafiken.

Det skulle dröja cirka 25 mil på dalavägarna innan polisen till sist fick stopp på fartdåren, som då var nästan uppe i Sälen. Bakom ratten satt stockholmaren och han var ensam i bilen.

Men han förklarade att han inte kört bilen tidigare på resan. I trakten av Borlänge skulle han ha plockat upp en okänd liftare som fick ta hand om ratten, medan han själv skulle ha satt sig på passagerarsidan och sovit lugnt trots vansinnesåkningen. Han påstod att liftaren strax innan Sälen hade tackat för skjutsen och gått ur.

En polisman, som såg ekipaget i Lima, kunde vittna om att det fanns bara en person i bilen - föraren.

Inför tinget påstod stockholmaren att han hade legat och sovit på passagerarsidan, med sätet nästan helt vågrätt och att han därför kanske inte synts genom rutan.

Tingsrätten trodde inte på 30-åringens märkliga berättelse. Och förresten hade det ju gått hiskeligt fort redan nere i Avesta, en bra bit innan den påstådde liftaren skulle ha tagits upp.

Stockholmaren fälldes också för ringa narkotikabrott. Han hade ertappats kokainpåverkad på en krog i Stockholm. Även i det här fallet försökte han med "Mållgan"-varianten. Han påstod att någon okänd skulle ha blandat knarket i hans drinkar.

- Nej det tror vi inte på, säger tingsrätten i Stockholm och dömer den sagoberättande mannen till 80 dagsböter för fortkörning och ringa narkotikabrott.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons