Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såg fram mot att döda

Annons

Han förklarade efter framträdandet i Mora 1999 att han hade stora ambitioner med sin balettdans. Därför hade han sökt sig till Svenska balettskolan där det fanns fler killar som i sin tur ledde till hårdare konkurrens och bättre utveckling.

Tillbaka i Norge drabbades han av skador. Han blev också mer och mer förändrad i sin personlighet.

Han förde dagboksanteckningar av typen "jag ser fram mot den dag då jag kan utföra mitt första mord".

Dagboksanteckningarna har blivit en tung bevisbörda mot 21-åringen när nu mordfallet rullas upp i rätten.

Han hade tänkt sig hitta sitt mordoffer i Hamar i mars i fjol. Han körde omkring där en tisdagskväll. Det var folktomt på gatorna varför han skriver i dagboken: "Dessvärre är utelivet i Hamar en tisdagskväll så dött att jag inte kunde hitta ett passande offer. Jag vill därför utföra mordet i Oslo. Det ska ske under påskferien".

Elva dagar senare plockar han upp en 29-årig kvinna på Ströget i Oslo. Han kör henne hem till sin mors lägenhet som för tillfället är tom. Där stryper han kvinnan med hennes egen kofta. Fotograferar liket med en polaroidkamera. Skär av henne kläderna med en jaktkniv.

21-åringen säger att han inte har någon minnesbild av att han stryper kvinnan. Inte heller att han fotograferar henne.

- Jag vaknade upp, liggande i gången vid sidan av henne, med armen över nacken hennes. Jag visste inte vad som skett och tänkte då att det måste vara jag som gjort det. Men nu vet jag med mig själv att jag inte är i stånd att utföra något sådant, förklarade han i rätten på tisdagen.

Hans dagboksanteckningar talar ett annat språk. Där han detaljerat beskrivit hur han tänkt gå till väga när han utför sitt första mord.

21-åringen beskrivs ha haft ett nästan abnormt intresse för mord i allmänhet och seriemördare i synnerhet. Han tror sig själv om att ha levt en form av dubbelliv.

Det var knappast den bild balettpubliken i Mora kunde föreställa sig under finalpasset i maj 1999 när de betraktade den gänglige norrmannens uppvisning på dansgolvet.

Advokaten som företräder de anhöriga till den mördade 29-åriga småbarnsmamman har rest krav om ersättning på 125 000 kronor vardera till den dödes föräldrar, samt att barnet till kvinnan ska få 250 000 kronor.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons